Novak blij met ruimere vrijstelling verplichte accountantscontrole
Minister Opstelten van Justitie en Veiligheid wil een ruimere definitie van 'kleinere ondernemingen'. Daardoor worden meer Nederlandse bedrijven vrijgesteld van verplichte accountantscontrole.
Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer van 3 oktober. Momenteel hanteert Nederland striktere criteria dan de Europese Unie aan lidstaten toestaat. Vanuit de Tweede Kamer werd al eerder op deze verruiming gezinspeeld. Ook Novak drong hier op aan.
In de bestaande definitie zijn 'kleine' ondernemingen vrijgesteld van een verplichte accountantscontrole op de jaarrekening bij een balanstotaal van maximaal 4 miljoen euro en een netto-omzet tot 8,8 miljoen euro. Wanneer Nederland gebruik maakt van de ruimte die de Europese richtlijn biedt, wordt dit verhoogd tot respectievelijk 6 miljoen en 12 miljoen euro. Opstelten legt zijn voornemen eerst voor aan de afdeling advisering van de Raad van State maar hoopt nog dit jaar met aanpassing van de wet te komen.
Motie
Het initiatief van minister Opstelten volgt na een motie van de Kamerleden Van Hijum (CDA) en De Vries (VVD). Zij vroegen de minister om de voor- en nadelen in kaart te brengen van een verhoging van de vrijstellingsgrens voor de verplichte accountantscontrole.
De minister slaat deze tussenstap nu over door meteen de vrijstelling te verruimen en daarmee de administratieve lasten van kleinere ondernemingen te verlichten. Wet- en regelgeving op het gebied van financiële verslaggeving valt onder de bevoegdheid van de minister van Veiligheid en Justitie.
Maatwerkproducten
Novak bepleitte al eerder om de grenzen op te trekken. Novak-voorzitter Marco Moling: "Uitstekend dat minister Opstelten zo voortvarend doorpakt en echt iets doet aan knellende administratieve lasten. Veel mkb-ondernemers met deze rechtspersooonlijkheid zagen de verplichte controle vooral als een 'moetje' en misschien zelfs wettelijke werkverschaffing voor accountants. Als accountant bied ik liever dienstverlening waar cliënten de toegevoegde waarde wel van zien, zeker nu er toch al zo veel onrust is ontstaan over deze controlewerkzaamheden."
Volgens Moling heeft het mkb behoefte aan maatwerk, bijvoorbeeld door 'assurance' bij specifieke aspecten als de waardering van voorraden, debiteuren en onderhanden werk te geven aan stakeholders als de Belastingdienst, banken of kredietverzekeraars. "Novak is volop bezig om dergelijke maatwerkproducten te ontwikkelen", aldus de branchevereniging voor mkb-accountants.
"Natuurlijk willen we ook de jaarrekening van niet-wettelijke controleplichtige ondernemingen (blijven) controleren, maar dan op vrijwillige basis", aldus Moling.
Gerelateerd

Fouten + onzekerheden = toename niet-goedkeurende verklaringen
Het opheffen van het onderscheid tussen fouten en onzekerheden bij de controle van jaarrekeningen van decentrale overheden, is een forse aanscherping van de norm...

Doe het dan zelf!
Accountants hebben gelijk als ze stellen dat ondernemingen en hun bestuurders en commissarissen ook een verantwoordelijkheid hebben, als het gaat om het voorkomen...

Het belang van het beoordelingsvermogen van de accountant
Het oordeel van de accountant was nog nooit zo belangrijk. Vraag is of de accountant het juiste oordeel nog kan geven, aldus Jan Bouwens.

Bouwens: 'Vervang omvangscriterium door inhoudelijk criterium'
Door de wettelijke verplichting neemt de toegevoegde waarde van de accountantscontrole af, meent Jan Bouwens (hoogleraar Accounting UvA). Hij pleit voor vervanging...

Praatjes vullen geen gaatjes
Als accountants onvoldoende afdwingen dat organisaties relevante informatie waarheidsgetrouw verschaffen, dan moeten we daar iets aan doen, meent Arjan Brouwer.