Nieuws

'Advocatuur nog niet in nauw door juridische diensten accountants'

De big four in Nederland breiden hun juridische dienstverlening uit. Het zal de advocatuur niet van de wijs brengen, denkt bestuurder Martijn Haks van het NGB, de beroepsorganisatie van bedrijfsjuristen.

Daarvoor zijn de diverse specialismes te divers, stelt bestuurder en hoofd juridische zaken NS Legal van het NGB. "Bedrijven zullen een beroep blijven doen op advocatenkantoren vanwege het voeren van juridische procedures, vertrouwelijkheid en bepaalde specialistische kennis." 

"Grote verschuivingen zullen er dan niet ook niet optreden in de juridische dienstverlening, tenminste niet op korte termijn." 

Concurrentie

Onlangs reageerden deskundigen op de opkomst van bedrijfsjuridisch advies door de big four. Zij stelden dat advocatenkantoren flinke concurrentie zullen ondervinden van de juridische takken van de accountantskantoren. 

Recentelijk richtte Deloitte een eigen juridische poot op onder de naam Deloitte Legal. PwC heeft al sinds 2009 een eigen juridische dienstverlening, met 25 mensen. EY biedt juridisch advies aan via een samenwerking met het advocatenkantoor Holland van Gijzen. 

Verschil

Haks benadrukt dat er een groot verschil is tussen de diverse juristen: advocaat, juridisch adviseur bij een accountantskantoor en bedrijfsjurist. "Bedrijfsjuristen zijn in-house adviseurs. Zij geven juridisch advies aan het bedrijf waar zij voor werken." 

"Dit ter onderscheiding van advocaten en juridisch adviseurs bij accountantskantoren. Die geven primair juridisch advies aan de klanten van de advocaten- of accountantskantoren." 

Kostenoverweging

"Bedrijven kiezen er vaak uit strategisch oogpunt en ook uit kostenoverweging voor om bepaald juridisch advies in-house te laten doen", aldus Haks. "En bepaald advieswerk of procesvertegenwoordiging in juridische procedures extern te beleggen." 

Er is ook een verschil tussen advocaten enerzijds en juridisch adviseurs bij accountantskantoren anderzijds, zo vervolgt hij. "Bedrijven zullen blijven kiezen voor advocatenkantoren als zij bijvoorbeeld bijgestaan willen worden in juridische procedures, of wanneer zij op zoek zijn naar specialistische kennis bij de advocatenkantoren." 

Juridisering

Toch denkt Haks dat er een toekomst is voor de juridische dienstverlening door accountantskantoren. "Door toenemende wet- en regelgeving en scherper toezicht juridiseert de omgeving waarin ondernemers werken. De vraag naar juridisch advies zal daardoor toenemen, ook in het mkb." 

Haks kan zich voorstellen dat sommige bedrijven gemakkelijker naar een juridisch adviseur stappen dan naar een advocaat. "Zeker als die adviseur verbonden is aan je accountant of belastingadviseur."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.