Nieuws

Grapperhaus nieuwe topman Deloitte Legal

Deloitte heeft oud-minister Ferd Grapperhaus benoemd als nieuwe topman van Deloitte Legal, de juridische dienstverleningstak van de organisatie.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Grapperhaus is al sinds 1 februari in dienst van Deloitte, dat de benoeming aanvankelijk stilhield vanwege de persoonlijke beveiliging van de oud-minister.

Grapperhaus was tot januari 2022 minister van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Rutte III. Daarvoor werkte hij decennialang als arbeidsrechtadvocaat, waarvan bijna twintig jaar als partner bij advocatenkantoor Allen & Overy.

Deloitte hoopt met de benoeming van Grapperhaus de legal-praktijk te versterken en zo de concurrentie met grote advocatenkantoren aan te kunnen gaan, aldus het FD. Grapperhaus is de opvolger van Frederieke Leeflang, die eerder vertrok om voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep te worden.

Ambities

In de praktijk zijn de ambities van accountants- en adviesorganisaties om de grote advocatenkantoren te beconcurreren nog weinig succesvol, stelt het FD. "De kantoren hebben vooral laagwaardiger omzet binnengehaald, via onder meer contract- en arbeidsrecht en advieswerk bij kleinere transacties."

Volgens experts hebben de big four moeite om klinkende namen aan te trekken. "Nog altijd kiezen talentvolle juristen liever voor de Zuidas, en klanten in geval van paniek ook." Mogelijk dat de komst van Grapperhaus naar Deloitte daar verandering in brengt.

De beroepsregels van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) schrijven voor dat alleen advocaten eigenaar kunnen zijn van een advocatenpraktijk. Bij Deloitte werken daarom geen advocaten, alleen juristen. "Grapperhaus' voorganger Leeflang ageerde openlijk tegen deze strikte beroepsregels", schrijft het FD. Mogelijk kan de oud-minister deze lobby meer kracht geven.

Gevoelig

Het overstappen van ministers naar het bedrijfsleven ligt gevoelig, aldus het FD. Sinds kort moeten die een afkoelingsperiode van twee jaar in acht nemen bij het aangaan van nieuwe functies. Maar dat geldt nog niet in het geval van Grapperhaus. De beveiliging van Grapperhaus is wel een zorgpunt; de oud-minister staat na bedreigingen uit het criminele circuit al een tijd onder strikte bewaking.

In het verleden werkten de grote accountantsorganisaties aan plannen om te fuseren met advocatenpraktijken. Deloitte was begin deze eeuw voornemens om te fuseren met AKD, maar nieuwe beroepsregels voor accountants zaten dat in de weg. Uiteindelijk startte Deloitte in 2014 met Deloitte Legal, gericht op juridische dienstverlening.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.