Nieuws

'Komst Grapperhaus bij Deloitte geen bedreiging voor advocaten'

De benoeming van voormalig minister van Justitie en oud-Allen & Overy-partner Ferdinand Grapperhaus als nieuwe topman van Deloitte Legal is momenteel geen grote bedreiging voor de traditionele advocatenkantoren, maar zal wel voelbaar zijn bij werving van nieuw personeel.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Vorige week maakte Deloitte bekend dat Grapperhaus het stokje overneemt bij de juridische tak van het big four-kantoor. Hij is daarmee de achtste partner van de Deloitte Legal, waar momenteel honderd juristen werken. Deloitte Legal laat weten de ambities te hebben om ruimschoots te verdubbelen in omvang.

Het leveren van juridische diensten door de big four-kantoren is in de afgelopen twee decennia een kwestie van vallen en opstaan geweest. Aanvankelijk werd vooral de samenwerking gezocht met advocatenkantoren, zoals PwC en Landwell, EY en HVG, en Deloitte en AKD. Van die partnerschappen bestaat alleen nog EY en HVG.

Gevoelig

Samenwerkingsverbanden tussen de big four en advocatenkantoren werden nog weleens als een bedreiging gezien. Twee jaar geleden maakte de orde van advocaten (NOvA) bekend te onderzoeken of de Verordening op de advocatuur moest worden opengebroken. Die verordening schrijft voor dat advocaten alleen mogen werken voor firma's waar advocaten de leiding hebben.

Dat bleek politiek gevoelig te liggen en leidde tot Kamervragen. Onder meer SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen stelde dat de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van accountants zich "zeer slecht verhouden tot de belangen van een advocaat, die het cliëntbelang altijd voorop moet stellen". Van Nispen sprak van een "heel gevaarlijke cocktail" en vroeg om ingrijpen van de ministers.

Geen eigen advocatenkantoor

Uit commentaar van Deloitte lijkt de dreiging van zogenoemde advocountants mee te vallen. Managing partner Willemn Blom zegt met het aantrekken van Grapperhaus niet uit te zijn op het opzetten van een "eigen advocatenkantoor".

Het gaat vooral om het inbedden van juridische dienstverlening in de overige dienstverlening. Daarbij moet de aantrekkingskracht voor klanten vooral komen van het wereldwijde netwerk en technologie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.