Nieuws

Pheijffer: 'advocountants' verkeerd signaal

Het publiek belang is gebaat bij robuuste en betrouwbare accountantsorganisaties. Het is de vraag of advocaten daaraan zullen bijdragen.

Dat stelt Marcel Pheijffer in zijn jongste column in het FD. Volgens de hoogleraar accountancy is de toenadering tussen accountantsorganisaties en advocatenpraktijken niet alleen ingegeven door economische, maar ook commerciële en juridische motieven. "Waar accountants een geheimhoudingsverplichting hebben, is aan advocaten het verschoningsrecht toegekend dat meer ruimte geeft om informatie vertrouwelijk te houden."

Ook Pheijffer memoreert dat de vrijage tussen accountants en advocaten bepaald niet nieuw is. Hij refereert aan een artikel uit het magazine De Accountant van 2003, over de moeizame samenwerking tussen beide disciplines. Als gevolg van strengere regelgeving rondom de combinatie van controle- en advieswerk gingen fusieplannen tussen accountants- en advocatenkantoren destijds niet door.

Verkeerd signaal

De hernieuwde opkomst van de 'advocountants' is volgens de hoogleraar een verkeerd signaal. In onderzoeksrapporten uit diverse landen, waaronder ook Nederland, "wordt gewezen op de perverse en verkeerde prikkels die kunnen uitgaan van de samenloop tussen accountants- en adviesdiensten". Ook moeten accountants de onpartijdigheid, objectiviteit en onafhankelijkheid "hoog in het vaandel" hebben staan, terwijl advocaten het cliëntbelang voorop stellen.

"Bovendien doet het afbreuk aan het beeld dat accountantsorganisaties en de beroepsorganisatie de laatste tijd schetsen: wij zijn sensitief voor de roep om verandering binnen de sector en zetten ons beste beentje voor", aldus Pheijffer.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.