Nieuws

Ook subtop kantoren actief in juridische dienstverlening

Niet alleen de grootste accountantskantoren zijn actief in juridische dienstverlening. Ook ABAB en Grant Thornton hebben een legal adviespraktijk, terwijl Baker Tilly zo'n afdeling "onder constructie" heeft. ABAB wil doorgroeien naar veertig juristen.

Lex van Almelo

Bij grote kantoren groeit Legal gestaag, schreef Accountant bijna een jaar geleden in Trends in accountancy 2018-2019. Om eraan toe te voegen dat er in Nederland buiten de big four en BDO geen accountantskantoren zijn die juridische adviesdiensten leveren. "In de subtop ontbreekt de wens om het terrein van juridische advisering te betreden."

Niets blijkt minder waar. ABAB heeft zijn juristen al bijna twee decennia geleden ondergebracht in een aparte bv. De achtentwintig juristen van ABAB Legal leveren niet alleen advies aan klanten van de accountantspraktijk, maar hebben ook eigen klanten. Ook Grant Thornton heeft een aparte Legal Services afdeling, waar op dit moment negen juristen werken, aldus Jan van Ederen. Bij Baker Tilly is de afdeling Legal "een beetje under construction", zegt Els Hendriks. Wanneer de afdeling wordt opgeleverd, kan zij nog niet zeggen.

Andere middelgrote kantoren hebben weliswaar bedrijfsjuristen in dienst, maar die werken hoofdzakelijk voor de klanten van de accountants en zijn geografisch verspreid over de verschillende vestigingen. Bij Alfa gaat het volgens Joost Blom om "ongeveer twintig" juristen, die soms werken voor eigen klanten. Bij Countus werken volgens Bob Seemann "circa tien" bedrijfsjuristen, diegespecialiseerd zijn in contract- en ondernemingsrecht, notarieel recht, huwelijksvermogensrecht en erfrecht.

Doorgroeien

ABAB had rond de eeuwwisseling dertig kantoren waar meerdere juristen werkten. In 2001 is het kantorennetwerk gereorganiseerd en werd ABAB Legal bv volgens directeur Jos van Mierlo "de eerste juridische afdeling die als zelfstandige discipline ging werken". ABAB Legal wil doorgroeien tot veertig juristen; op dit moment staan er vier vacatures open. De juristen werken vaak samen met anderen. Van Mierlo: "Bij een bedrijfsoverdracht vormen we een team met een accountant, een jurist, een fiscalist en een corporate finance specialist."

ABAB Legal heeft een eigen notariaat, dat bestaat uit vijf voormalig kandidaat-notarissen. Deze geven advies over huwelijksvermogensrecht en erfrecht en bereiden aktes voor die een extern notaris passeert. ABAB Notariaat werkt daarvoor samen met vijf notariskantoren in het hele werkgebied. "De klant heeft een vaste accountmanager en een vaste prijs", aldus Jos van Mierlo. "De klant krijgt één factuur van ons en wij rekenen af met de notaris."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.