Nieuws

Claim 1 milard dollar voor PwC om val MF Global

De curatoren van de het failliete Amerikaanse handelshuis MF Global hebben een claim van 1 miljard dollar neergelegd bij PwC vanwege het advies over de verwerking van een miljardenbelegging in Europese staatsobligaties.

Het financieel al verzwakte MF Global raakte diep in de problemen nadat het voor 6,3 miljard dollar obligaties van Europese probleemlanden had gekocht. Kredietbeoordelaars verlaagden daarop de rating van het bedrijf en het handelshuis ging eind oktober 2011 failliet.

Volgens de aanklacht heeft PwC wanprestatie geleverd door de advisering over en goedkeuring van de off balance-verwerking van het staatspapier. MF Global zou de risico van de belegging niet hebben genomen als het behoorlijk advies had gehad.

In een reactie zegt PwC dat diverse partijen, waaronder toezichthouders en een Congrescommissie, naar de wijze van verwerking hebben gekeken. "None of them has found that the accounting for those transactions was incorrect. PwC is disappointed that this meritless claim has been brought", aldus woordvoerster Caroline Nolan.

Voormalige klanten van MF Global stelde PwC eerder aansprakelijk, maar een federale rechter verwierp onlangs hun claim. Zij verweten PwC gebrekkige controle van de interne beheersingsmaatregelen rond fondsen van klanten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.