Nieuws

FC Twente verslikt zich in boekhouding

Voetbalbond KNVB heeft voetbalclub FC Twente voor 35.000 euro aan boetes opgelegd wegens het niet naleven van administratieve regels. De oorspronkelijke jaarrekening van 2012-2013 is afgekeurd.

Het heikele punt van de afgekeurde jaarrekening is het verwerken van toekomstige opbrengsten van tv-gelden van televisiemaatschappij Fox in de jaarrekening van het voetbaljaar 2012-2013. Deze boekhoudmethode zou tot een winst van een miljoen euro hebben geleid.

De verwachte tv-gelden zijn een uitvloeisel van de uitzendrechten van de Eredivisie die in 2012 door Fox zijn gekocht voor een periode van twaalf jaar. In het komende voetbalseizoen mogen de achttien clubs in de Eredivisie 61,5 miljoen euro verdelen die voor de uitzendrechten worden betaald.

FC Twente heeft de verwachte inkomsten van Fox nu alvast meegenomen, een boekjaar eerder. Maar de KNVB keurt deze verrekening af. In de nieuwe jaarrekening 2012-2013 leidt FC Twente een verlies van 8,5 miljoen euro, aldus berichtgeving van NOS Nieuwsuur en NOS Sport.

De boekhoudkundige perikelen leidden tot twee boetes van de KNVB voor FC Twente. Tienduizend euro boete omdat de jaarrekening te laat werd ingeleverd bij de KNVB en 25.000 euro boete omdat de voetbalclub de voetbalbond te laat, onjuist en onvolledig heeft geïnformeerd.

De bijgestelde jaarrekening kan ertoe leiden dat FC Twente onder financiële curatele wordt gesteld door de KNVB en wordt ingedeeld in categorie 1. Daarin bevinden zich de voetbalclubs die hun financiële zaken niet in orde hebben.

FC Twente stelt dat de inmiddels afgekeurde financiële constructie bedoeld was om de schulden en de hypotheeklasten te verminderen. "We hebben de jaarrekening waarin de beroemde tv-deal is verwerkt, netjes op tijd ingediend", aldus financieel adviseur Arjan Hoop van de club.

"We wilden de extra tv-gelden ter waarde van 3 miljoen euro reserveren en investeren in de lange termijn van de club. Daarvoor is een structuur opgetuigd waarbij we die extra tv-gelden hebben verkocht aan een externe partij tegen overdracht van 12 miljoen rentedragende schuld."

"Het besluit hebben we genomen in maart 2013. Verwerking van dat besluit heeft plaatsgevonden in seizoen 2012-2013. De uitwerking van het besluit heeft langer geduurd dan we van plan waren, en is uiteindelijk geëffectueerd in januari 2014."

"De KNVB heeft gezegd dat verwerking van de constructie beter past in seizoen 2013-2014. Op basis daarvan hebben wij een aangepaste jaarrekening gemaakt en daarmee waren wij te laat. De voorgeschreven inleverdatum van 1 november was bij ons bekend, en daarom hebben wij een boete gekregen."

De hoogleraren Bob van den Brand (universitair hoofddocent accountancy) en Ruud Koning (sporteconomie) zijn kritisch over de afgekeurde boekhoudmethode van FC Twente. "Ik zie dit bij geen enkele andere club. Dit is creatief boekhouden, een onaanvaardbare boekhoudtruc", zegt Van den Brand. Koning: "Dit kan Twente niet zomaar wegwuiven, het is vrij zeldzaam dat een gedeponeerde jaarrekening moet worden ingetrokken."

De jaarrekening van 2012-2013 is gecontroleerd en goedgekeurd door Ten Kate Huizinga, beaamt controlerend accountant Armando Veringmeier. "Net als de jaarrekening van het jaar ervoor. Ook de jaarrekening van het komend seizoen controleren wij weer."

"We hebben de jaarrekening over seizoen 2012-2013 goedgekeurd. Die is door het bestuur weer ingetrokken. De aangepaste jaarrekening hebben wij eveneens gecontroleerd en goedgekeurd."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.