Nieuws

Ook BDO tuigt juridische dienstverlening op

Net als de big four zet ook BDO stevig in op de juridische dienstverlening. De groei zit vooral bij het ondernemingsrecht. Volgens BDO profiteert de organisatie van de kritische houding van de ondernemer.

"Inderdaad is het onze strategische keuze om onze juridische dienstverlening verder te ontwikkelen", vertelt Bart-Jan van Hees, partner van BDO Legal. "Vorige maand hebben we een jurist aangetrokken die zich volledig richt op de zorgsector."

"Dat is een nieuwe ontwikkeling. Juridische dienstverlening is vanouds georganiseerd in deelgebieden van het recht, zoals arbeidsrecht en ondernemingsrecht. Wij gaan voor een aantal branches onze legal service echter integraal inzetten, zoals nu in de zorg. We hebben ook een juridisch team dat op dezelfde manier werkt voor een bank."

Onlangs versterkte BDO Legal zich met twee juristen, waarvan een afkomstig is van Jan©. "We merken dat juristen die ervaring hebben bij accountantskantoren gemakkelijk hun weg vinden in het werk bij BDO", zegt Van Hees. "Die juristen weten beter aan te sluiten bij de collega's van accountancy en tax."

De andere jurist die is aangetrokken was gevestigd als advocaat en interim-jurist. Hiermee zet in navolging van de big four ook BDO in op een versterking van de juridische dienstverlening.

De uitbreiding is volgens Hees het gevolg van ontwikkelingen aan de vraagkant van de markt. "Het monopolie op juridisch advies van de advocatenkantoren is aan het eroderen. Ondernemers in het mkb gaat shoppen voor juridisch advies."

"Die ontwikkeling is betrekkelijk nieuw. Een paar jaar geleden bracht ik nooit een offerte uit. De klant vroeg, wij leverden en de factuur werd betaald. Nu willen klanten eerst aanbiedingen vergelijken."

"Dat heeft niet alleen te maken met kostenbewustzijn, maar ook met een nieuwe generatie ondernemers. De klassieke dga's gunden opdrachten aan relaties. De kinderen van diezelfde dga's maken vaker afwegingen op zakelijke gronden. Ze kijken wat er te halen is en beslissen op basis daarvan."

Om die reden wordt de vraag aan BDO naar juridische diensten steeds diverser. BDO Legal heeft daarom haar juridisch pakket uitgebreid van vooral arbeidsrecht naar ondernemingsrecht. Ook pensioenadvies valt hieronder, vanuit de gedachte dat hier veel juridische kennis voor nodig is.

"Jarenlang hebben wij ons gericht op personeelsafdelingen onder de noemer BDO Arbeidsjuristen", vervolgt Van Hees. "We zien nu dat de vraag om arbeidsrechtelijk advies stabiliseert, maar dat de vraag naar advies vanuit het ondernemingsrecht groeit."

"Klanten vinden het gemakkelijk om hun juridische vragen ook bij ons te kunnen neerleggen. Eén loket voor alle ondernemersvragen schakelt gemakkelijker dan wanneer je voor elke vraag bij een andere dienstverlener moet zijn."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.