Nieuws

KPMG: 'Tegenwoordig zijn we kritischer'

Sinds begin vorig jaar is KPMG kritischer op reisvergoedingen voor klanten. KPMG laat dit in een schriftelijke reactie weten naar aanleiding van de berichtgeving over de NZa.

"De reis naar dit seminar in 2012 waaraan het NRC refereert is een initiatief van KPMG International", zo luidt de schriftelijke verklaring die KPMG stuurde aan de redactie van Accountant.nl. "Als Nederlandse partner in dit internationale netwerk zijn wij toentertijd ook in staat gesteld om hiervoor deelnemers uit te nodigen."

KPMG reageert hiermee op de berichtgeving in NRC Handelsblad over reizen die KPMG heeft betaald voor NZa-voorzitter Theo Langejan. KPMG heeft Langejans verblijfkosten betaald voor een KPMG-event in Brussel waar hij geen spreker was.

"Het doel van dit seminar is om op basis van de input van de genodigde deelnemers een publicatie over een aan de zorg gerelateerd thema te bewerkstelligen. Daarbij spelen de deelnemers een belangrijke rol door hun specifieke kennis en expertise te delen. Dergelijke publicaties worden breed ter beschikking gesteld voor de sector."

"Sindsdien zijn wij, mede als gevolg van de veranderende Nederlandse wetgeving per 1 januari 2013, kritischer geworden op dergelijke (reis)vergoedingen, omdat deze invloed kunnen hebben op de publieke perceptie van de onafhankelijkheid."

"De aanscherpingen die voortkomen uit deze nieuwe wetgeving zijn als onderdeel van het NBA-beleid verwoord in de 'Verordening inzake Onafhankelijkheid'. Deze verordening gaat op een aantal punten verder dan de internationaal gangbare Code of Ethics. Hiermee behoort het tot de strengste regimes ter wereld."

"De berichtgeving in het NRC wordt als onderdeel van de reguliere werkcontacten besproken met die klanten waarvoor dit relevant is."

In het artikel van NRC Handelsblad wordt ook PwC genoemd als organisatie die reizen van de NZa-voorzitter betaalde. PwC heeft nog niet gereageerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.