Nieuws

Opgestapte NZa-topman vrijgepleit

Voormalig bestuursvoorzitter Theo Langejan van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is in juni ten onrechte opgestapt wegens vermeende declaratiefraude, constateert het onafhankelijk accountantsbureau Flynth na onderzoek.

Langejan trad terug na politieke ophef over declaraties van de bestuurstop en het aannemen van (dienst)reizen die strijdig zouden zijn met hun positie als onafhankelijk toezichthouder op de zorgwereld. NRC Handelsblad stelde de vermeende misstanden aan de kaak. Langejan maakte onder andere reizen op kosten van KPMG en PwC.

Volgens Flynth "kan overall worden geconcludeerd dat wij voor het merendeel van de declaraties en de reizen die gemaakt zijn geen aanleiding hebben om te veronderstellen dat deze niet juist dan wel onrechtmatig zijn".

Wel bestaan vragen ten aanzien van twee andere bestuurders, van wie er één een dienstreis maakte en die combineerde met een betaalde vakantie. Die reis zou een afscheidscadeau in 2008 betreffen, maar past niet binnen de declaratieregels van de NZa. Ook zijn er vragen over de dienstreis die een andere bestuurder in 2009 naar Athene maakte, samen met partner.

Volgens de accountant biedt de wet- en regelgeving op onderdelen ruimte voor interpretatie en zou dit in beginsel de interne en externe toetsing van de juistheid en rechtmatigheid van de NZa-declaraties bemoeilijken.

NRC Handelsblad zegt in een verklaring van de hoofdredactie pal achter de publicatie te staan over het reis- en declaratiegedrag van de NZa-top. Volgens de krant bevat het accountantsrapport geen informatie waaruit blijkt dat de inhoud van het NRC-artikel niet klopt.

(Bron: ANP/Accountant.nl)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.