Nieuws

NZa-bestuurders weg, accountantsonderzoek naar bestuurskosten

Twee bestuurders van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stappen op. Berichtgeving over reisjes op kosten van onder andere PwC en KPMG vormt de aanleiding. Minister Schippers laat een externe accountant onderzoek doen naar de beschuldigingen over deze kosten.

Het opstappen van de twee bestuurders van de NZa, Theo Langejan en Eitel Homan, is vanmorgen bekendgemaakt door het ministerie van VWS. De beide bestuurders hebben minister Schippers van VWS gemeld dat zij aftreden vanwege de discussie in de media over hun bestuurskosten.

Afgelopen weekend werd bekend dat bestuursvoorzitter Langejan van de NZa zestien van zijn 22 buitenlandse dienstreizen liet betalen door bedrijven, waaronder PwC en KPMG. Beide accountantsorganisaties voeren voor de NZa onderzoeksopdrachten uit. KPMG is ook controlerend accountant.

Minister Schippers laat een externe accountant onderzoek doen naar deze vergoedingen, zo heeft ze bekend gemaakt. Ze wil zo snel mogelijk duidelijkheid hierover. Dit accountantsonderzoek staat los van het onderzoek naar het interne functioneren van de NZa dat in april is aangekondigd.

De afgetreden bestuurders nemen afstand van de in de media geuite oordelen, aldus een verklaring van het ministerie van VWS. Maar in het belang van de NZa treden zij toch terug. Tot het aantreden van de interim-voorzitter blijft Homan zijn werkzaamheden verrichten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.