Nieuws

PwC en KPMG betaalden reizen van NZa-topman

Bestuursvoorzitter Langejan van de Nederlandse Zorgautoriteit heeft in 2012 op kosten van PwC en KPMG buitenlandse reizen gemaakt. Beide accountantsorganisaties zijn leveranciers van de NZa. KPMG is ook controlerend accountant.

Dat de NZA-voorzitter buitenlandse reizen heeft gemaakt op kosten van onder andere PwC en KPMG, is afgelopen weekend bekendgemaakt door NRC Handelsblad.

De NZa is de toezichthouder die waakt over de 90 miljard euro die omgaan in de Nederlandse zorg. De autoriteit mag invallen doen en boetes opleggen. In februari legde de NZa een boete van 2,5 miljoen euro op aan het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein wegens niet correct declareren.

Volgens de krant heeft Theo Langejan de afgelopen vier jaar zestien buitenlandse reizen gemaakt die werden betaald door bedrijven. De krant noemt automatiseringsbedrijf Unisys, medicijnfabrikant Pfizer, KPMG en PwC.

PwC biedt de bestuursvoorzitter van de NZa twee keer per jaar een geheel verzorgde verre reis aan, meldt NRC Handelsblad. De krant noemt de VS, Singapore, Zuid-Afrika en Mexico als bestemmingen. "Langejan maakte de reizen in werktijd als adviseur van een denktank van PwC." Langejan is adviseur van Bending the Cost Curve, een orgaan van PwC.

Ook meldt de krant een bezoek van de NZa-voorzitter aan een KPMG-evenement in Brussel in 2012. Langejan was daar geen spreker, maar KPMG betaalde toch zijn verblijfkosten in België.

PwC en KPMG krijgen beiden opdrachten van de NZa. Daarnaast gebeurt de boekencontrole door KPMG. Volgens NRC Handelsblad kreeg KPMG in 2012 voor bijna 420.000 euro aan adviesopdrachten van de NZa.

PwC noch KPMG heeft gereageerd op de publicatie. De NZa heeft wel gereageerd. Volgens de reactie van NZa was geen van de reizen waarover NRC schreef in strijd met de interne regels van de zorgautoriteit. Verder stelt de NZa dat het is misgegaan met de declaraties vier jaar geleden. "Sindsdien zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat zoiets zich weer voordoet."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.