Nieuws

'Topfiscalisten verlaten PwC'

Een flink aantal fiscalisten keert PwC de rug toe. Het zou een symptoom zijn van de "crisisachtige sfeer" in de top van PwC, waar "net als bij KPMG" een "bloedgroepenstrijd" zou woeden tussen accountants en consultants.

Dat bericht De Telegraaf vandaag op basis van gesprekken met 'ingewijden'. Ook beschrijft de krant een conflict met de vertrekkende partner en bijzonder hoogleraar belastingrecht Stan Stevens naar advieskantoor HVK, waarbij PwC hem zou proberen te dwarsbomen uit angst dat hij klanten meeneemt.

Stevens beschuldigt PwC hem 'kalt te stellen' en nieuw binnenkomende zaken meteen bij hem weg te sluizen, schrijft de krant op basis van de processtukken die ze in haar bezit heeft. Daarin schrijft Stevens ook dat hij "in de afgelopen vijf jaar meer dan veertig partners al dan niet gedwongen heeft zien vertrekken".

Binnen PwC zou een strijd gaande zijn tussen accountants en consultants. Een van de conflictpunten zou zijn dat de partners die na de fusie met adviesbureau Booz & Company zijn binnengekomen, aldus 'ingewijden', ongeacht hun omzet 2 miljoen euro ontvangen als ze tenminste twee jaar aan boord blijven bij PwC.

"Het betreft een global transactie waarbij gebruikelijke geheimhoudingsbepalingen van toepassing zijn", zegt een PwC-woordvoerder daarover. Het bestaan van een leegloop wordt ontkend.

De Telegraaf komt ook nog terug op de eind mei bekend geworden vastgoedactiviteiten van een aantal partners en twee bestuursleden, waaraan PwC onlangs besloot een einde te maken. Volgens de krant participeerde nog een derde bestuurslid, voorzitter van de accountantspraktijk Michael de Ridder, in deze vastgoedactiviteiten, maar beëindigde deze zijn betrokkenheid al eerder dit jaar.

De Ridder is lid van de stuurgroep Toekomst accountantsberoep die in september voorstellen moet presenteren voor verbetering van de kwaliteit en onafhankelijkheid van de beroepsuitoefening. PwC noemt hem tegenover De Telegraaf in een reactie "de gekwalificeerde persoon".

PwC reageert vandaag aldus op het Telegraaf-bericht: "Wij bevestigen alleen dat wij per 1 juli afscheid hebben genomen van Stan Stevens en dat wij enige tijd geleden hebben besloten dat het gezamenlijk beleggen door partners niet langer gewenst is. De rest van het artikel is voor rekening van de journalisten c.q. opgevoerde anonieme bron."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.