Nieuws

AFM wil nu daden zien van big four

De AFM waarschuwt de big four voor de laatste keer. Blijft de kwaliteit van de controle opnieuw achter, dan komen er stevige maatregelen. Miljoenenboetes behoren tot de mogelijkheden.

"Onze oproep voor verbetering van de controlekwaliteit is niet ter kennisgeving", aldus AFM-bestuurder Gerben Everts in een persbijeenkomst donderdagmiddag. Hij gaf daar een toelichting op het AFM-onderzoek naar de kwaliteit van de wettelijke controles die door de big four zijn uitgevoerd in de periode 2012/2013.

"Gaan die verbeteringen niet snel genoeg, dan grijpen we in en nemen we maatregelen. Is er sprake van een schending van de zorgplicht, dan kunnen wij een boete opleggen van maximaal vier miljoen euro. Is er sprake van recidive, dan kan dat oplopen tot acht miljoen euro."

Eerder dit jaar gaf ook Marianne van der Zijde, hoofd accountantstoezicht en financiële verslaggeving van de AFM, al hetzelfde signaal. "De kantoren moeten nu laten zien dat de weg omhoog is gevonden. Als blijkt dat de controlekwaliteit nog steeds onder de maat is, volgt wel een boete of een tuchtzaak. Of mogelijk de intrekking van de vergunning. Maar  daar ga ik niet van uit."

Everts zei blij te zijn dat de accountantskantoren de conclusies in het AFM-rapport niet aanvochten. "Men was het eens met onze bevindingen."  Hij wees op het toenemend draagvlak voor het toezicht van de AFM.

"We roepen al jaren dat de cultuur het probleem is bij de kantoren. Toen we daar in 2006 mee kwamen werd daar nog een beetje besmuikt om gelachten. De AFM weet nog niet zo goed hoe de accountantscontrole werkt. Nu erkent de sector zelf dat zij een probleem heeft."

Wat Everts betreft is een foutpercentage van nul het volgende streven. "55 procent van de onderzochte dossiers waren prima in orde. Het is dus heel goed mogelijk om goede controles uit te voeren."

"Natuurlijk begrijpen wij ook wel dat nul fouten onwaarschijnlijk is, maar het gaat erom dat we een duidelijke opgaande lijn willen zien. Het vak van accountant is lucratief, er gaat bijna een miljard om in deze markt. Dan moet je als accountants ook iets laten zien."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.