Nieuws

Big four beloven beterschap

De big four erkennen allemaal dat de kwaliteit van hun wettelijke controles beter moet worden. Allemaal hebben ze stappen gezet om dat doel te bereiken.

Elk van de big four heeft gereageerd op de constateringen en conclusies van de AFM over de controlekwaliteit. De afzonderlijke reacties zijn gebundeld in het AFM-rapport over de kwaliteit van de controles van de big four. Van de veertig onderzochte controledossiers vond de AFM er achttien onvoldoende.

Alle vier de kantoren spreken de intentie uit om te komen tot verdere verbeteringen van de controlekwaliteit. Allemaal hebben ze de dossiers die als onvoldoende zijn beoordeeld, opnieuw ter hand genomen en verbeterd. In geen enkel geval had dat gevolgen voor de reeds gegeven goedkeuring van jaarrekeningen.

"Wij onderkennen en onderschrijven het signaal dat van de bevindingen van de AFM uitgaat", aldus de reactie van KPMG. "Het verder verbeteren van de kwaliteit van onze accountantscontrole is essentieel voor het terugwinnen van het maatschappelijk vertrouwen."

KPMG gaf verder aan een programma te hebben gestart voor het aanbrengen van fundamentele veranderingen in de organisatie. "Een aantal concrete doelstellingen is reeds gerealiseerd. Andere zijn in volle gang."

EY betreurt de uitkomsten van het AFM-onderzoek naar de controlekwaliteit. "Mede gezien het scala van maatregelen dat wij sinds uw vorige onderzoek hebben getroffen, gericht op het duurzaam verbeteren van onze controlekwaliteit."

"Onze interne internationale kwaliteitsonderzoeken tonen aan dat de door ons genomen maatregelen hebben geresulteerd in een verbeterde kwaliteit. Ook de uitkomsten van uw onderzoek tonen aan dat deze maatregelen effect hebben gehad. Het aantal dossiers ten aanzien waarvan de AFM bevindingen heeft, is afgenomen ten opzichte van het vorige onderzoek."

Ook PwC trekt zich de kritiek van de AFM aan. "De uitkomsten van uw onderzoek staan haaks op onze ambitie op het gebied van kwaliteit, meer specifiek de toepassing van de controlestandaarden. Uit andere recente onderzoeken zijn niet eerder in deze mate onvoldoendes gerapporteerd. Deze voor ons teleurstellende uitkomst raakt ons dan ook in het hart."

Tenslotte streeft ook Deloitte naar betere kwaliteit. "Wij constateren dat onze kwaliteit is verbeterd ten opzichte van het vorige onderzoek. De resultaten van geven echter aan dat Deloitte haar ambitie op het gebied van controlekwaliteit nog niet heeft gerealiseerd. Deloitte vindt dat dit gat moet worden gedicht."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.