Nieuws

Kees van Lede: 'Buitenstaander als bestuursvoorzitter accountantskantoor'

Op termijn zou de bestuursvoorzitter van een accountantskantoor een buitenstaander moeten zijn. En de managing partner zou zich bij een ontdekte fraude beschikbaar moeten stellen voor het getroffen bedrijf.

Dat zegt Kees van Lede (71), oud-topman van AkzoNobel en commissaris bij onder meer Philips en Air France-KLM vandaag in een interview met het Financieele Dagblad.

Van der Lede onderschrijft het idee om de raad van commissarissen van een accountantsorganisatie voortaan (in meerderheid) te laten bestaan uit buitenstaanders. "Als je ruzie hebt in de maatschap, heb je ruzie met jezelf. Dan is het goed om een scheidsrechter in huis te hebben, iemand zonder financieel belang in de zaak. Ik denk dat het goed zou zijn als op langere termijn de bestuursvoorzitter van een accountantskantoor een buitenstaander is. De samenleving is ook veel meer dan vroeger gespitst op het scheiden van belangen."

De incidenten en problemen in het accountantsberoep zijn volgens hem het gevolg van 'groeistuipen' van een sector die sinds het Enron-schandaal van 2002 de wind in de rug heeft gehad. De regelgeving die daarop volgde leverde de accountantskantoren heel veel werk op.

"Ze zijn enorm gegroeid op de rug van de regelgeving. Het is een industrie geworden. Dan gaan andere zaken een rol spelen, als omzet en een beloning op basis van wat je binnen haalt."

Sommige accountants zijn volgens Van der Lede vergeten waartoe zij op aarde zijn. "Ze zijn hun werk gaan zien als dat van een gewone bedrijfstak, in plaats van als een vertrouwensfunctie. En als je in een groei-industrie zit en goed verdient, leidt dat onbewust tot een vermindering van focus. En wellicht ook tot de komst van mensen met niet helemaal de juiste drijfveren."

In zijn werk is hij zelf in aanraking gekomen met twee grote fraudegevallen - Douwe Egberts en  Imtech - en bij beide heeft hij "wel eens gedacht: de accountant is wel heel laat wakker geworden". Mede op basis van die ervaringen vindt Van der Lede dat in zulke situaties de managing partner van een accountantskantoor zich beschikbaar moet stellen voor het bedrijf. Dat is volgens hem op zo'n moment namelijk "de gegijzelde" van de controlerend accountant. "Die geeft zijn handtekening pas als de onderste steen boven is gehaald. Tegelijkertijd wil je eigenlijk ook onderzoeken waarom hij het niet heeft gezien. Dan is het goed dat de managing partner zich meldt om te zorgen dat de zaken doorgang blijven vinden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.