Nieuws

Opponent krijgt inzage in privé e-mailaccounts accountant

De Rechtbank Amsterdam heeft een accountantskantoor bevolen mee te werken aan een onderzoek van informatie uit het accountantsdossier. Het gaat om interne correspondentie van het kantoor en om e-mails die via privé-adressen werd verstuurd.

De kwestie draait om een hoge dividenduitkering van in totaal 7,2 ton door twee oud-aandeelhouders van ProCas. Op 1 december 2008 en 7 augustus 2009 zouden de twee hebben besloten dit bedrag aan dividend uit te keren. De moedermaatschappij van ProCas, AquaServa, vermoedt dat de toenmalige aandeelhouders deze besluiten hebben geantedateerd.

Het accountantskantoor zou zowel hebben meegewerkt aan de dividenduitkering zonder besluit als aan de antedatering van de twee genoemde besluiten. Het accountantskantoor stelde van 2006 tot 2012 onder meer jaarrekeningen en financiële overzichten samen en verzorgde fiscale aangiften voor AquaServa en ProCas.

In mei 2013 spreken AquaServa en het kantoor af dat de accountants onder andere kopieën van het fiscaal dossier, achtergrondstukken uit de administratie en de loonadministratie zullen verstrekken. Hetzelfde geldt voor kopieën van de dossiers van alle werkzaamheden die waren uitgevoerd ten behoeve van de samenstelling, beoordeling en controle van jaarrekeningen en specifieke opdrachten.

Een indirect bestuurder van AquaServa krijgt later inzage in de digitale gegevensopslag van het accountantskantoor. Hij stelt daarbij vast dat hij niet alle stukken heeft ontvangen. Hij laat beslag leggen op gegevensdragers van het kantoor en vraagt de kortgedingrechter van de rechtbank Amsterdam of een gespecialiseerd onderzoeksbureau de gegevens mag onderzoeken aan de hand van enkele zoektermen die samenhangen met zijn vermoeden.

AquaServa wil met name ook interne correspondentie en mails laten onderzoeken die zijn verstuurd vanaf of naar privé-e-mailadressen. Op 30 juni 2014 wijst de kortgedingrechter van deze rechtbank deze vordering toe. De rechter vindt dat het belang van de waarheidsvinding zwaarder weegt dan de geheimhoudingsplicht van de accountant. Deze uitspraak is pas eind augustus gepubliceerd.

Volgens de rechtbank gaat het niet om een fishing expedition. AquaServa heeft een rechtmatig belang, omdat duidelijk is dat de accountants privé-e-mailadressen gebruikten om te corresponderen over zakelijke aangelegenheden.

De rechter wil de inbreuk op de geheimhoudingsplicht van de accountant en op de privacy van de accountants en cliënten van het kantoor echter zoveel mogelijk beperken. Daarom moet de onderzoeker de zoekresultaten voorleggen aan een notaris. Deze zal de resultaten doornemen en alleen de informatie selecteren die betrekking heeft op de vaststelling van het dividendbesluit. De notaris zal irrelevante informatie onleesbaar maken en ook andere maatregelen treffen om te voorkomen dat irrelevante informatie terechtkomt bij AquaServa.

AquaServa en het kantoor zijn met elkaar verwikkeld in een civiele bodemprocedure, onder meer omdat het accountantskantoor ten onrechte een inbreng- en onthoudingsverklaring zou hebben afgegeven. Daardoor zou onder andere de indirect bestuurder te veel hebben betaald voor de aandelen AuquaServa Group.

De bestuurder eist in juni bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam ook alvast een voorschot van 2 miljoen euro op de schadevergoeding. De voorzieningenrechter heeft die vordering afgewezen. De bestuurder heeft niet aannemelijk gemaakt dat de bodemrechter zal oordelen dat de accountant onrechtmatig heeft gehandeld tegenover de eiser.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.