Nieuws

Tesco gaf veel te hoge winstverwachting af

Tesco heeft eind augustus een veel te hoge winstverwachting afgegeven voor de eerste helft van het lopende boekjaar. De grootste Britse supermarktketen maakte de overdrijving, ter waarde van 250 miljoen pond (ruim 317 miljoen euro), maandag wereldkundig.

In het handelsbericht dat Tesco op 29 augustus uitbracht, werd een prognose gegeven voor een operationele winst van 1,1 miljard pond in de zes maanden tot 23 augustus.

Tesco, dat dit jaar al met diverse andere problemen kampt en daarom zijn topman de laan uitstuurde, is een onderzoek begonnen om uit te vogelen hoe de blunder is ontstaan. "We hebben een serieus probleem gevonden en hebben daarop naar rato gereageerd", zei de nieuwe topman Dave Lewis. "We zullen opnieuw ingrijpen als de uitkomst van het onderzoek duidelijk wordt", voegde hij toe.

De halfjaarcijfers van Tesco worden op 23 oktober bekendgemaakt.

Tesco heeft onder meer Deloitte opdracht gegeven om de zaken te onderzoeken. Ook de externe juridisch adviseurs van Tesco bekijken de zaak. Een aantal bestuurders is tijdelijk geschorst, waaronder Chris Bush die verantwoordelijk is voor de Britse activiteiten.

Beleggers reageerden maandag geschokt op de ontwikkelingen bij het supermarktbedrijf. Het aandeel Tesco ging in de eerste handelsminuten hard onderuit en noteerde omstreeks 9.55 uur 8,2 procent lager.

(Bron: ANP)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.