Nieuws

Investeringsbedrijf wil 100 miljoen van EY US inzake Madoff

Een investeringsbedrijf uit de staat Washington stelt EY in de VS aansprakelijk voor een verlies van 100 miljoen dollar door investeringen in het pyramidefonds van Bernie Madoff.

Het bedrijf, FutureSelect Portfolio Management of Redmond en een paar kleinere bedrijfjes, onder leiding van hedgefondsmanager Ronald Ward, verloor in totaal 129 miljoen toen het kaartenhuis van Madoff instortte. FutureSelect beweert dat het bij de basistaken van EY hoorde om de assets van Madoff te controleren, waarmee de fraude meteen aan het licht zou zijn gekomen. EY zegt dat het daartoe op geen enkele manier verplicht was.

FutureSelect investeerde voor allerlei verschillende partijen. De investeringen werden gedaan in een verzameling fondsen die vervolgens weer investeerden in het fonds van Madoff. De verzameling fondsen werd beheerd door Tremont Partners. EY was van 2000 tot 2003 de controlerende accountant van Tremont.

FutureSelect heeft Tremont, de moedermaatschappij, EY en de andere auditors van Tremont aangeklaagd in 2010. De zaak werd eerst afgewezen, maar komt nu alsnog voor. EY is tot nu toe de enige partij die daadwerkelijk naar de rechtbank moet; de rest van de partijen hebben geheime schikkingen getroffen, zegt de advocaat van FutureSelect.

"Omdat Ernst & Young zei dat de cijfers goed waren, heeft FutureSelect geïnvesteerd. Ernst & Young zei dat 4,2 miljard aan assets echt waren; ze waren nep", zegt de advocaat van FutureSelect tegen CBC News. EY zegt dat het een zeer beperkte rol had; het moest de financiële overzichten controleren in 4 van de 10 jaar waarin FutureSelect in het Madoff-fonds investeerde. De audits, waarvoor EY 40.000 dollar per stuk ontving, moesten alleen maar "reasonable assurance" geven over of er geen fouten in de jaarrekeningen van Tremont zaten. Het controleerde verder alleen of de investeringen inderdaad bij Madoff waren gedaan, en dat was zo.

Volgens EY deden zij precies wat alle andere auditors ook deden. Daarbij wijst EY ook op het feit dat EY "bescheiden fees" ontving voor de audit, terwijl FutureSelect en manager Ronald Ward tientallen miljoenen aan management fees ontvingen. "Elke kritische analyse van de strategie van Madoff zou hebben laten zien dat zijn rendementen te mooi waren om waar te zijn. Of men nou met opzet de andere kant op keek of nalatig was, het was de beslissing van Ward om te blijven investeren in de fondsen van Madoff en dat heeft geleid tot de verliezen." De zaak begint volgende week en zal naar verwachting een maand duren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.