Nieuws

Dijsselbloem: 'Grotere vraag naar oob-vergunningen'

Doordat er meer bedrijven worden aangemerkt als organisaties van openbaar belang (oob) zal de vraag naar accountants met een oob-vergunning toenemen, wat invloed zal hebben op de markt voor wettelijke controles bij zowel oob's als niet-oob's.

Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in antwoord op schriftelijke vragen naar aanleiding van het onderzoek naar de uitbreiding van het aantal organisaties van openbaar belang. Het is volgens Dijsselbloem "onduidelijk en moeilijk in te schatten welke markteffecten verwacht kunnen worden".

In juni van dit jaar werd bekend dat het kabinet netbeheerders, grote pensioenfondsen, instellingen voor het wetenschapsbeleid en het merendeel van de woningcorporaties wil aanwijzen als organisaties van openbaar belang (oob).

"Nederland kent op dit moment zo'n 1.200 oob's en tien accountantsorganisaties die beschikken over een vergunning van de AFM om een wettelijke controle bij een oob uit te voeren. Uitbreiding van het aantal oob's zal een effect hebben op zowel de markt voor wettelijke controles van niet-oob's als de markt voor wettelijke controles van oob's", aldus Dijsselbloem.

» Beantwoording schriftelijke vragen naar aanleiding van het onderzoek naar de uitbreiding van het aantal organisaties van openbaar belang

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.