Nieuws

Toshiba sleept voormalige financiële toppers voor rechter

Het Japanse elektronicaconcern Toshiba start een juridische procedure tegen twee voormalige financiële topmanagers. Zij worden mede verantwoordelijk gehouden voor boekhoudfraude die het bedrijf plaagt.

Dat heeft Toshiba afgelopen weekend bekendgemaakt. Het gaat om Makoto Kubo en Fumio Muraoka. De eerste is een voormalige cfo, de ander was hoofd van Toshiba’s financial accounting Group en lid van de auditcommissie van het bedrijf. Ook drie andere voormalige bestuurders moeten op het matje komen.

Samen moet dit vijftal Toshiba schadeloos stellen voor 300 miljoen Japanse yen (2,27 miljoen euro). Al jaren lekt het ene na het andere financiële schandaal uit bij Toshiba. Verschillende bestuurders hebben daardoor het veld geruimd. De druppel die de emmer deed overlopen, was de onthulling van afgelopen zomer dat Toshiba ruim 800 miljoen dollar aan omzet teveel in de boeken had gezet.

Daarnaast kondigde Toshiba stappen aan tegen nog 26 andere leidinggevenden in het concern die worden verdacht van medewerking aan de fraudes.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.