Nieuws

Topman Toshiba exit na chronisch boekengesjoemel

Toshiba is betrapt op jarenlange, stelselmatige boekhoudfraude. Hoewel zijn voorganger verantwoordelijk lijkt te zijn, stapt zijn opvolger toch op.

Topman Hisao Tanaka van Toshiba stapt op als gevolg van de nieuwste boekhoudfraude bij het Japanse concern. In mei werd al duidelijk dat er geknoeid was met de boeken. Begin juli werd onthuld dat Toshiba ruim 800 miljoen dollar te veel omzet had geboekt.

De fraude volgt twee jaar nadat het bedrijf ook al was betrapt op onregelmatigheden in de boekhouding. Inmiddels houdt een externe commissie de boeken van Toshiba tegen het licht. Een Japanse krant laat zien dat Toshiba na 2008 elk jaar wel een opgeklopte boekhouding kende.

Japanse media wijzen naar Norio Sasaki, de voormalige topman die in 2013 een stap terug deed. Sindsdien is hij vicevoorzitter van het bestuur. Verwacht wordt dat hij eveneens vertrekt. Opvolger Tanaka, die aantrad in 2013, was tot die tijd chef inkoop van Toshiba.

In de Japanse pers wordt gezegd dat Sasaki de financiële targets van alle divisies opschroefde, nadat het bedrijf in 2008 zwaar in de rode cijfers zat. Die druk zou lagere managers ertoe hebben aangezet de financiële resultaten te verfraaien. Volgens de onafhankelijke onderzoekers was Tanaka, de huidige baas van Toshiba, op de hoogte van het frauduleuze gedrag van de lagere bazen.

Het schandaal volgt vier jaar nadat het Japanse beursbedrijf Olympus werd ontmaskerd als notoire boekhoudfraudeur.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.