Nieuws

Belastingdienst ontkent aanpakken onzakelijke lening

De fiscus gaat de onzakelijke lening van de dga aanpakken. Tal van media meldden dit. Alleen ontkent de Belastingdienst het bericht ten stelligste.

De waarschuwing voor het aanpakken van de onzakelijke lening door de Belastingdienst is half december gegeven door VRB Adviesgroep. "De helft van alle grootaandeelhouders in Nederland kan volgend jaar in de financiële problemen komen", waarschuwde directeur Pim van Rijswijk van VRB Adviesgroep. Tal van media hebben het bericht inmiddels opgepikt.

De fiscus zou het aanpakken van de onzakelijke lening hebben gemeld op de intermediairdagen van de Belastingdienst, zegt Van Rijswijk. Een van de speerpunten van de Belastingdienst van 2016 is het controleren van de hoogte van de rekening courant van bv's, het buitensporig renteloos lenen en het onttrekken van geld uit bv's voor niet zakelijke doeleinden, aldus VRB Adviesgroep.

 "De Belastingdienst gaat bv's op een geheel nieuwe manier controleren, was de rode draad op de intermediairdagen", vertelt Van Rijswijk. "Alle systemen zijn nu aan elkaar gekoppeld en wanneer de rekening-courant buitensporig hoog is, gaan er automatisch alarmbellen rinkelen en wordt er een ambtenaar op gezet.

De sancties die de belastingdienst bij een te hoge rekening-courantverhouding kan instellen, hangt veel dga's als een zwaard van Damocles boven hun hoofd. De belastingdienst kan eisen dat dga's hun schuld direct moeten terugbetalen. Vanwege financiële onmogelijkheden van een dga kan dit leiden tot slapeloze nachten."

Paniek

Dit betekent dat de Belastingdienst belasting gaat heffen over de onzakelijke leningen. "Dat is 33.000 euro voor een ton, te betalen in drie jaar", vertelt Van Rijswijk. Hij schat dat dga's voor 10 miljard euro aan onzakelijke leningen uit hun bv's hebben onttrokken, overwegend als gevolg van financiële problemen. Met name houders van stamrecht bv's. "Dit gaat tot paniek leiden onder dga's", denkt Van Rijswijk. "Ik schrok ervan toen ik het hoorde."

Inmiddels is dit onderwerp breed bekend onder fiscaal adviseurs. "Wij hebben inderdaad ook het gerucht gehoord dat de fiscus komend jaar extra gaat letten op (on)zakelijke leningen van de dga", zegt woordvoerster Evi van den Oever van BDO. "Dat is zeker gevoelige fiscale problematiek. Dga's die onzakelijke leningen met de bv hebben, kunnen hiermee in de problemen komen. Een percentage kunnen wij hier niet aan koppelen. Het advies van BDO was en is dat je als dga steeds zakelijk moet handelen met je bv."

Belastingdienst

Desgevraagd reageert de Belastingdienst koel op het verhaal. "We herkennen ons niet in deze berichtgeving", zegt woordvoerder Robin Middel van de Belastingdienst. "Het topic is niet in beeld als controlethema voor het mkb. Aandacht voor de dga in algemene zin is er wel, maar niet het onzakelijk lenen specifiek."

Middel ontkent dat de dga-lening onderwerp was op de intermediairdagen. "Ook niet bijvoorbeeld naar aanleiding van een vraag van een deelnemer. Wat we qua inhoud niet in de hand hebben zijn eventuele uitspraken van de individuele medewerkers van de kantoren die slechts een dag de Intermediairdagen versterken. Als het echter zo zou zijn dat door een van hen bij een informatiestand in een gesprekje dit onderwerp is opgebracht, dan kan dat nooit zijn in de context zoals geschetst 'De Belastingdienst maakt bekend...'."

Van Rijswijk is niet onder de indruk van de ontkenning. "De dga-lening is al jaren een thema van de Belastingdienst, niet specifiek voor 2016. Door het verbinden van financiële systemen wordt dat nog beter zichtbaar."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.