Nieuws

NBA-reactie op conceptbesluit implementatie EU-regelgeving controles jaarrekening

In een brief aan minister Dijsselbloem (Financiën) van 11 december 2015 reageert de NBA op het concept implementatiebesluit wijzigingsrichtlijn en verordening wettelijke controles jaarrekeningen.

Dit implementatiebesluit betreft de doorvertaling van de Europese regelgeving naar de Nederlandse wetgeving.

Inhoud implementatiebesluit

Met dit implementatiebesluit wordt een groot aantal aanpassingen doorgevoerd in het Besluit toezicht accountantsorganisaties (Bta), zoals de registratie van auditkantoren, het stelsel van kwaliteitsbeheersing van accountantsorganisaties en de onafhankelijkheidseisen. Daarnaast leidt het implementatiebesluit tot een uitbreiding van taken van de auditcommissie en tot nieuwe eisen met betrekking tot de samenstelling ervan.

Reactie van de NBA

De NBA stelt de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Volgordelijkheid aanpassing Wet toezicht accountantsorganisaties en Besluit toezicht accountantsorganisaties
    Gezien de directe relatie tussen Wta en Bta en het feit dat de definitieve tekst van de Wta nog niet beschikbaar is, wil de NBA de mogelijkheid openhouden om in een later stadium aanvullend te reageren.
  • Onduidelijke en complexe regelgeving komt naleving niet ten goede
    De vele verwijzingen naar artikelen in de EU-richtlijn en de verordening komt de toegankelijkheid van de regelgeving niet ten goede. De NBA vraagt het gebruik van deze verwijzingen tot een minimum te beperken. 
  • Toelichten aanpassingen Bta nav verordening
    De NBA verzoekt de wetgever om in de Nota van toelichting op te nemen dat bepaalde artikelen in het Bta zijn verwijderd omdat ze nu in de EU-verordening staan.
  • Relatie ‘Kwaliteitsbeleid’ en ‘Stelsel van kwaliteitsbeheersing’
    Naar aanleiding van de voorgestelde aanpassing van artikel 8 en 9 Bta merkt de NBA op dat de EU-richtlijn soms begrippen voor ‘kwaliteitsbeleid’ en ‘stelsel van kwaliteitsbeheersing’ hanteert, die afwijken van het Bta en de Wta. De NBA verzoekt de wetgever om de onderlinge relatie tussen deze begrippen beter aan te geven. Dit ter voorkoming van misverstanden. 

Achtergrond implementatiebesluit

Dit implementatiebesluit is bedoeld om de EU-richtlijn van 16 april 2014 tot wijziging van Richtlijn 2006/43/EG in Nederland in te voeren. Het betreft de wettelijke controles van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen. Ook worden aanpassingen voorgesteld in verband met de EU-Verordening (EU) van 16 april 2014 over de specifieke eisen voor de wettelijke controles van financiële overzichten van organisaties van openbaar belang.

» Download de volledige reactie op de consultatie

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.