Nieuws

'Deloitte aansprakelijk voor frauduleus faillissement InnoConcepts'

De curator van het failliete beursbedrijf InnoConcepts wil dat Deloitte een groot deel van het boedeltekort van 63 miljoen euro gaat compenseren. Deloitte heeft volgens hem ten onrechte twee jaarrekeningen van InnoConcepts goedgekeurd.

De aansprakelijkheid van Deloitte voor het failliet van InnoConcepts is vandaag bevestigd door de curator Louis Deterink. Die heeft het faillissement van voormalig beursbedrijf onderzocht. In 2007 had InnoConcepts een beurswaarde van 400 miljoen euro. In 2010 ging het bedrijf op de fles.

Diverse media publiceren over het onderzoeksrapport van de curator. Hij heeft de jaarverslagen over de boekjaren 2007 tot en met 2009 onderzocht. Het was Deloitte als controlerend accountant van InnoConcepts ontgaan dat zo'n tien Chinese bedrijven miljoenenschulden hadden opgebouwd bij het in 2010 ingestorte bedrijf.

Volgens de curator hebben deze Chinese bedrijven InnoConcepts "de facto financieel leeg getrokken". Er was sprake van "mistige" en "naar verstrengeling van belangen riekende" activiteiten in China.

In de jaarverslagen van InnoConcepts werd geen rekening gehouden met deze vorderingen op de Chinese samenwerkingspartners, aldus de curator. Deze bedrijven weigerden Deloitte inzage in hun eigen jaarrekeningen, met als argument dat dit niet gebruikelijk was in China. De accountant wist dan ook niet wat er in China gebeurde met InnoConcepts, maar keurde wel haar jaarrekeningen goed.

Deterink hekelt deze houding van Deloitte. "Daar mag je natuurlijk nooit genoegen mee nemen", aldus zijn telefonische reactie aan NRC Handelsblad. De krant meldt verder dat Deloitte met de curator onderhandelt over financiële compensatie. Het boedeltekort bij het failliete bedrijf is 63 miljoen euro. Volgens de curator is Deloitte verantwoordelijk voor een substantieel deel hiervan.

Opvallend is dat de AFM ook onderzoek heeft gedaan naar de rol van Deloitte bij het faillissement van InnoConcepts. Maar in haar Transparantieverslag 2014 schrijft Deloitte dat de waakhond geen maatregelen heeft genomen tegen de accountant.

"De AFM heeft kritische bevindingen ten aanzien van enkele afzonderlijke onderdelen van de controle gemaakt en het onderzoek afgerond zonder verdere maatregelen."

De conclusies van de curator komen niet als donderslag bij heldere hemel. Vorig jaar was de curator al overtuigd van de rol van Deloitte bij het faillissement van InnoConcepts. In het Transparantieverslag 2014 meldt Deloitte dat ze al inzage had gekregen in het conceptrapport van de curator.

"Wij hebben in het kader van wederhoor en op vertrouwelijke basis een concept onderzoeksrapport van de curator ontvangen met daarin zijn voorlopige bevindingen", schreef Deloitte hierin over de zaak InnoConcepts. "Deze zijn kritisch, ook aan het adres van de accountant."

Inmiddels heeft Deloitte een verklaring over de kwestie op haar website geplaatst. "Deloitte heeft kennis genomen van de samenvatting en conclusies van het rapport van de curator inzake InnoConcepts, die vandaag publiek gemaakt worden. Wij zijn die samenvatting en conclusies aan het bestuderen. Het is complexe materie, waarin veel partijen een rol hebben gehad."

"Deloitte neemt de bevindingen van de curator uiteraard serieus. We zijn in gesprek met zowel de curator als de VEB. Deloitte stelt zich in deze constructief op, kijkt kritisch naar haar eigen rol. Uit de conclusies van de curator lijkt echter ook te volgen dat leden van het management van InnoConcepts de accountant bewust een verkeerde voorstelling van zaken hebben gegeven."

Vandaag werd ook bekend dat het openbaar ministerie de voormalige bestuurders van InnoConcepts gaat vervolgen voor fraude. Drie bestuurders, waaronder de oprichter, worden verdacht van bedrog in de jaarstukken van 2005 tot en met 2008, oplichting en valsheid in geschrifte. Ook worden twee voormalig leidinggevenden ervan verdacht dat zij in 2007 hebben met voorkennis gehandeld in aandelen InnoConcepts.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.