Nieuws

Hewlett-Packard klaagt oprichter en cfo Autonomy aan voor 4,6 miljard euro

Het Amerikaanse technologiebedrijf Hewlett-Packard (HP) klaagt mede-oprichter van Autonomy Mike Lynch en voormalig cfo Sushovan Hussain aan voor 3,4 miljard pond (4,6 miljard euro) wegens vermeende boekhoudfraude.

HP kocht het softwarebedrijf Autonomy in 2011 voor 11 miljard dollar, maar moest kort daarna driekwart van de waarde van het bedrijf afschrijven. Analisten zeiden na de bekendmaking van de aankoop al dat er met het oog op de hoogte van het aankoopbedrag iets mis zou zijn gegaan met de due diligence.

Kort na de koop zei HP dat er geknoeid was met de boeken waardoor de waarde van Autonomy te hoog was voorgesteld. Deloitte, destijds de accountant van Autonomy, zegt nog altijd achter het werk te staan dat het destijds heeft gedaan. De gehele big four was bij de mislukte deal betrokken: Ernst & Young was de accountant van HP ten tijde van de deal, KPMG heeft advies gegeven aan HP tijden de deal en PwC is door HP ingehuurd om uit te zoeken wat er mis is gegaan.

Het Britse Serious Fraud Office heeft de zaak bijna twee jaar onderzocht, maar zegt niet voldoende bewijs te hebben om tot vervolging over te gaan. HP probeert nu via een rechtszaak in het Verenigd Koninkrijk alsnog geld terug te halen.

Zowel Lynch als Hussain ontkennen alle beschuldigingen. Volgens Lynch heeft HP Autonomy niet goed geïntegreerd in HP na de overname, wat leidde tot de afschrijvingen. Lynch heeft aangekondigd HP voor aan te klagen vanwege reputatieschade en daaruit volgende verliezen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.