Nieuws

Nalatigheid bij controle Autonomy leidt tot recordboete Deloitte UK

Deloitte UK krijgt van de Britse toezichthouder FRC een recordboete van 15 miljoen pond vanwege nalatigheid bij de controle van softwaregigant Autonomy.

Dat meldt de FRC. Ook de twee verantwoordelijk partners krijgen geldboetes van respectievelijk 500 duizend en 250 duizend pond. Een van de twee partners wordt tijdelijk doorgehaald voor vijf jaar, de ander komt er vanaf met een ernstige waarschuwing. Deloitte moet daarnaast verplicht een grondig onderzoek verrichten naar wat er allemaal is misgegaan en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.

De perikelen rond Autonomy begonnen reeds in 2012, een jaar nadat het Amerikaanse technologieconcern Hewlett-Packard het softwarebedrijf overnam voor 11 miljard dollar. Uit intern onderzoek bleek volgens HP kort na de overname dat Autonomy voorafgaand aan de overname een veel te rooskleurig beeld had geschetst van de financiële situatie. Dat leidde een jaar na de overname tot een miljardenafschrijving. Sindsdien voeren de twee bedrijven een verwoede juridische strijd. Volgens HP heeft Autonomy de omzet en winst bewust opgeblazen. De FRC kondigde in 2012 een onderzoek aan naar de gang van zaken.

Elizabeth Barrett, Executive Counsel bij de FRC: "De aanzienlijke sancties die zijn opgelegd door het onafhankelijke tribunaal […] weerspiegelen de ernst en omvang van de tekortkomingen van Deloitte en twee van zijn voormalige partners bij het vervullen van hun taak in het publiek belang met betrekking tot audits van Autonomy. De geconstateerde tekortkomingen op het gebied van integer handelen, objectiviteit, scepsis en professionele competentie raken de kern van de audit. Na langdurige procedures concludeert het Tribunaal dat de controlewerkzaamheden aanzienlijk achterbleven bij de normen die van een accountantskantoor en zijn partners worden verwacht. De beslissing dient als een belangrijke herinnering aan de noodzaak voor auditors om ervoor te zorgen dat ze audits uitvoeren in overeenstemming met de essentiële vereisten op het gebied van audit en ethiek en aan de gevolgen wanneer ze hierin falen."

Deloitte zegt in een eerste reactie dat het betreurt dat het FRC tribunaal heeft vastgesteld dat bepaalde aspecten van het controlewerk ondermaats waren. Deloitte voegt daaraan toe dat "auditpraktijken en processen significant geëvolueerd zijn sinds dit werk meer dan tien jaar geleden werd verricht".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.