Nieuws

FRC: disciplinaire stappen in Autonomy-zaak

De Financial Reporting Council (FRC) heeft disciplinaire stappen aangekondigd tegen voormalige topfunctionarissen van Autonomy en controlerend accountant Deloitte.

Het Britse softwarebedrijf werd in 2011 voor elf miljard euro overgenomen door het Amerikaanse technologieconcern Hewlett-Packard (HP).

Uit intern onderzoek bleek volgens HP echter dat Autonomy voorafgaand aan de overname een veel te rooskleurig beeld had geschetst van de financiële situatie. Dat leidde een jaar na de overname tot een miljardenafschrijving. Sindien voeren de twee bedrijven een verwoede juridische strijd. Volgens HP heeft Autonomy de omzet en winst bewust opgeblazen.

De FRC heeft Deloitte UK, dat voor de overname de controlerend accountant was van Autonomy, twee partners van het kantoor, en twee voormalige topfunctionarissen van Autonomy, cfo Sushovan Hussain en vice president of finance Stephen Chamberlain, voor het disciplinaire tribunaal voor accountants gedaagd. Dat tribunaal kan sancties en boetes opleggen.

"Their conduct is alleged to have fallen significantly short of the standards reasonably to be expected of a member or member firm of the ICAEW", zo concludeert de FRC na onderzoek naar de financiële verslaggeving van Autonomy tussen 1 januari 2009 en 30 juni 2011.

Volgens de toezichthouder hebben Hussain en Chamberlain "oneerlijk en/of roekeloos" gehandeld bij het opstellen van de jaarrekeningen over 2009 en 2010 en is Deloitte onvoldoende kritisch geweest bij de controle. Hussain werd eind april door een Amerikaanse federale rechtbank veroordeeld voor fraude, maar gaat tegen die veroordeling in beroep.

Deloitte UK zegt in een reactie dat het volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek. "We are disappointed that these complaints have been brought and we will defend ourselves against them at Tribunal", aldus een woordvoerder. Hewlett Packard Enterprise (HPE), na de splitsing van HP in 2015 het onderdeel dat software, hardware en IT-diensten levert aan de zakelijke markt, zegt in een reactie dat de stap van de FRC "further vindicate HPE's position that HP was a victim of financial fraud by former Autonomy management".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.