Nieuws

Justitie onderzoekt e-mails Deloitte

In het strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude van InnoConcepts wordt een deel van het e-mailverkeer van Deloitte-medewerkers onderzocht. De rechter-commissaris zal bekijken welke mails onder het verschoningsrecht vallen van Deloitte's advocaat. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam bepaald in een vonnis dat op 17 april is gepubliceerd.

Onlangs bevestigde de curator van InnoConcepts dat de accountant aansprakelijk is voor een deel van de schade die het frauduleuze faillissement van het verpakkingstechnologiebedrijf heeft veroorzaakt. Ondertussen loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar de bestuurders van InnoConcepts. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen onder meer van boekhoudfraude, oplichting en handel met voorkennis.

Het OM wil meer gegevens van Deloitte, want:

  • Deloitte heeft goedkeurende verklaringen afgegeven bij de vermoedelijk valselijk opgemaakte jaarrekeningen 2005 tot en met 2008;
  • de verantwoordelijke controlepartner van Deloitte controleerde zelf ook een betrokken Ltd in Hong Kong;
  • de lokale accountants in Hong Kong gaven vóór die tijd echter een oordeelonthouding bij de jaarrekeningen van deze Ltd over 2004 en 2005;
  • deze Ltd realiseerde de grootste omzet voor het concern;
  • de VEB heeft aangifte gedaan van oplichting voor een bedrag van 20 miljoen euro;
  • de ING bank heeft InnoConcepts een krediet verstrekt van 45 miljoen euro;
  • beide hebben mogelijk mede op basis van vermoedelijk onjuiste financiële informatie, waaronder de onware jaarrekening(en) geld verstrekt aan het bedrijf;
  • Deloitte wordt mogelijk aansprakelijk gesteld door de ING bank en/of VEB, omdat die informatie heeft voorzien van een goedkeurende verklaring;
  • Deloitte heeft er daarom wellicht belang bij niet alle gevorderde bescheiden te verstrekken aan het OM.

Omdat bij een doorzoeking bij Deloitte in Rotterdam niet alle gegevens aanwezig waren, heeft het OM de integrale e-mailboxen en backup gevorderd die horen bij 60 á 70 e-mailadressen van Deloitte. Toen er een discussie ontstond over wat het OM wel of niet mocht krijgen, heeft het OM beslag gelegd op een kopie van in totaal 1,2 miljoen e-mails van na 28 januari 2011.

De advocaat van Deloitte maakt bezwaar tegen het beslag en tegen de vordering van de gegevens. Het OM zou veel te veel gegevens vragen. Bovendien zouden de mails van na 28 januari 2011 niet over InnoConcepts gaan. Dat bedrijf was in december 2010 immers failliet gegaan en sindsdien werkte Deloitte niet meer voor InnoConcepts.

De Rechtbank Amsterdam heeft de klacht tegen de inbeslagneming (op 19 maart 2015) afgewezen en de gegevensvordering deels toegewezen. De rechtbank vindt niet dat alle communicatie en correspondentie vanaf 28 januari 2011 over InnoConcepts zonder meer vallen onder het verschoningsrecht van de advocaten van Deloitte. Het is namelijk niet uit te sluiten dat medewerkers van Deloitte zonder medeweten van de advocaat en zonder betrokken te zijn bij deze zaak onderling en/of met derden hebben gecommuniceerd over InnoConcepts.

Volgens de rechtbank is evenmin uit te sluiten dat bepaalde communicatie en correspondentie over InnoConcepts op de harde schijf onder een verschoningsrecht valt. Of dat zo is, moet per gegeven worden beslist in een onderzoek bij de rechter-commissaris. Ondertussen blijft het beslag op de gegevens intact.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.