Nieuws

De Jong & Laan schakelt voormalig kopstuk AFM in voor kwaliteitsslag

De Jong & Laan heeft zich de komende tijd verzekerd van de expertise van Marianne van der Zijde, voormalig hoofd toezicht accountantsorganisaties bij de AFM. Met haar hulp stoomt het kantoor de controlepraktijk klaar voor de toekomst.

Eerder deze maand maakte De Jong & Laan de samenwerking bekend met Marianne van der Zijde, die sinds 2004 werkzaam was bij de AFM en daar vanaf 2013 verantwoordelijk was voor toezicht op accountantsorganisaties. In april startte zij haar eigen advieskantoor. Het kantoor wil haar expertise gebruiken om de groei van de controlepraktijk gelijke tred te laten houden met nieuwe eisen die aan het vak worden gesteld.

"Marianne van der Zijde heeft haar sporen verdiend in de accountancy", zo motiveert Roland Ogink, lid van de directie van De Jong & Laan, het aantrekken van de voormalig toezichthoudster. "Zij heeft bij de AFM gezeten in een fase die heel belangrijk was voor de accountancy. Mede daarom willen wij gebruikmaken van haar bijzondere expertise."

De kwaliteitsimpuls heeft te maken met de strategische keuze van De Jong & Laan om zich te profileren op de controlepraktijk, met focus op kwaliteit en toekomstbestendigheid van de controleprocessen. "Daarin hebben we een flinke portefeuille, voornamelijk in familiebedrijven", vervolgt Ogink. "We hebben de ambitie om onze controlepraktijk te laten groeien en daar zetten we vol op in."

Ogink signaleert bij de wat grotere familiebedrijven een grote behoefte aan zekerheid over de eigen financiële prestaties. "Ze willen zeker weten dat de processen zoals zij die hebben ingericht ook opleveren wat ze ervan verwachten. Ook willen ze dat de rendementen en ontwikkelingen  die ze zelf zien in hun cijfers ook kloppen. Dat heeft mede te maken met de verwachtingen die de gebruikers van jaarrekeningen hebben, zoals banken en de Belastingdienst. De kennis die de controlerend accountant inbrengt, wordt voor deze bedrijven alleen maar belangrijker."

"De samenwerking met Marianne van der Zijde is dan ook een hele belangrijke stap voor ons. Ze ondersteunt ons op verschillende manieren, van het coachen van externe accountants tot sparren met de directie. Alles is gericht op het doorontwikkelen van onze controlepraktijk."

Directeur Ogink van De Jong & Laan wil de indruk wegnemen dat er iets zou haperen aan de kwaliteit van de controles door zijn kantoor. "Daar heeft haar inbreng niets mee te maken", zegt hij. "Maar we willen die kwaliteit nog verder ontwikkelen, wij kunnen nog wel een slag maken, maar dat is niet de reden dat we haar hebben gevraagd. We zijn een heel nieuw tijdperk in de accountancy ingegaan. Vanuit maatschappelijke verantwoording maakt onze beroepsgroep een wezenlijke verandering door."

"Dat betekent ook dat er verschuivingen in de markt optreden. Wij zien dat als een grote kans voor onze organisatie. Het is voor onze externe accountants dan ook heel belangrijk om goed zicht te hebben op deze veranderingen en te weten hoe zij ermee moeten omgaan."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.