Nieuws

Eurocommissaris Vestager: ‘Vertraging in onderzoek naar belastingdeals ligt aan lidstaten’

Omdat lidstaten geheimzinnig doen over belastingdeals met bedrijven, loopt het Europese onderzoek naar deze deals vertraging op.

Dit zei Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager dinsdag in het Europees parlement tijdens een debat over belastingdeals. Het Parlement heeft een speciale commissie belast met onderzoek naar de belastingdeals die lidstaten hebben met multinationals. Het onderzoek gaat onder meer over de LuxLeaks, het uitlekken van gegevens over de zogenoemde tax rulings die Luxemburg heeft met bedrijven. Deals die Nederland zou hebben met Starbucks, Ierland met Apple, en Luxemburg met Amazon en Fiat worden eveneens door de commissie bekeken. Apple waarschuwde onlangs dat er een reële mogelijkheid bestaat dat de technologiegigant alsnog tien jaar aan achterstallige Ierse belasting moet betalen.

‘Er bestaat veel geheimzinnigheid rondom tax rulings. Lidstaten zijn niet transparant over hun rulings en wisselen er bijna niks over uit’, zei Vestager. Op een vraag van het Parlement waarom het zo lang duurt om wetsvoorstellen in te brengen die een einde maken aan deze deals, zegt Vestager dat dit komt omdat er weinig voortgang zit in gesprekken tussen lidstaten, die alleen unaniem beslissingen kunnen nemen over belastingzaken. ‘Ik was onderdeel van de Deense regering in 2012 toen de Europese Commissie een actieplan inbracht over belastingzaken. De lidstaten hebben sindsdien niets meer gedaan’, aldus Vestager.

Vestager benadrukt dat uitwisseling van informatie over tax rulings tussen lidstaten onderling en met Brussel belangrijk is om de belastingdeals aan te pakken. Een voorstel over verplichte uitwisseling van tax rulings tussen alle lidstaten is inmiddels ingediend.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.