Nieuws

Eumedion waarschuwt voor misbruik vennootschapsrecht

Buitenlandse bedrijven maken misbruik van de mogelijkheid in Nederland om grootaandeelhouders voor te trekken boven andere aandeelhouders.

Daarvoor waarschuwt Eumedion, de koepelorganisatie voor institutionele beleggers in Nederland. Door hun statutaire zetel in Nederland te plaatsen, kunnen buitenlandse bedrijven gebruik maken van beschermingsconstructies die grootaandeelhouders onevenredig veel macht geven.

Eumedion legt dit in het FD uit aan de hand van recente acties van het Franse kabelbedrijf Altice, dat onlangs aankondigde zijn zetel naar Amsterdam te verplaatsen. Tegelijk met de verhuizing wordt de structuur van het bedrijf aangepast door twee klassen aandelen te introduceren. De zogenoemde B-aandelen hebben meer stemmen dan de A-aandelen. Dit kan er volgens Eumedion toe leiden dat oprichter Patrick Drahi 92 procent van het stemrecht in handen krijgt.

Directeur Rients Abma van Eumedion zegt tegen het FD dat dit soort praktijken de reputatie van Nederland schaadt: "Dit soort constructies heeft een hele slechte naam." Eumedion zegt dat er meer bedrijven in Nederland dit soort constructies gebruiken, zoals Fiat, CNH Industries, Cnova, Ferrari en Mylan. Eumedion is zelf voorstander van het 'één aandeel, één stem'-principe, waarbij het kapitaalbelang gelijk is aan het aantal stemmen dat een aandeelhouder mag uitbrengen. 

Eumedion pleit nu voor nieuwe regels die aandeelhouders beter beschermen en gaat hier deze maand over in gesprek met Euronext Amsterdam en minister Ard van der Steur van Justitie. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.