Nieuws

NBA neemt deel aan pilot FINK

De NBA neemt deel aan de pilot van FINK, die in september begint. FINK staat voor Financieringslink en is de nieuwe naam voor het project SBR+. Het project helpt ondernemers, met name in het mkb, bij het makkelijker en sneller verkrijgen van financiering.

De pilot wordt uitgevoerd in samenwerking met een aantal intermediairs, softwareleveranciers, financiers en ondernemers. Namens de NBA zal Gerard van IJzendoorn deelnemen aan de pilot. 

Ontsluiten van financïele informatie

Cruciaal daarbij is het ontsluiten en verbeteren van financiële informatie ten behoeve van de financieringsaanvraag. SBR zal hierbij een belangrijke rol spelen. Met een gestandaardiseerde set gegevens kan de ondernemer in één keer kijken bij welke individuele financiers hij terecht kan.  Het ministerie van Economische Zaken, initiatiefnemer van het project, verwacht dat vooral het kleinbedrijf hier baat bij heeft.

Als voorbereiding op het gebruik van FINK door de ondernemer is een belangrijke rol weggelegd voor de mkb-accountant. 

Voorafgaand aan het aanleveren van de informatie heeft de ondernemer behoefte aan advies over de financiering. Welke financiering bij de onderneming of de aanvraag past, is hierbij de belangrijkste kernvraag.

Vragen die hierbij aan de orde komen, zijn:

  • Hoe hoog kan de eigen inbreng zijn?
  • Voor welk type financiering (eigen of vreemd vermogen, kort of lang, met of zonder zekerheden) komt de ondernemer in aanmerking?
  • Hoe kan de aanvraag het best worden voorbereid (zijn alle documenten compleet, is er een business-plan, zijn er prognoses)?

Op basis van de antwoorden op deze vragen kunnen de ondernemer en de mkb-accountant de interessante financieringsvorm selecteren. Door gebruik te maken van FINK kunnen de geschikte financieringsaanbieders worden geselecteerd en de aanvragen simultaan worden ingediend.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.