Nieuws

HLB Van Daal & Partners verruilt oob-vergunning voor 'gewone' vergunning

HLB Van Daal & Partners heeft per 1 januari 2015 haar oob-vergunning ingeruild voor een 'gewone' AFM-vergunning voor het verrichten van wettelijke controles.

Dat meldt de accountantsorganisatie in haar transparantieverslag, dat zojuist is verschenen.

Als reden noemt het HLB Van Daal & Partners dat de oob-klanten (organisaties van openbaar belang) zijn weggevallen. Ook heeft het kantoor “mede als gevolg van de economische crisis” geen potentiële cliënten meer voor wie het aanhouden van de oob-vergunning zinvol is.

Daarnaast wijst de organisatie op de voorstellen van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep om het vertrouwen in het accountantsberoep te herstellen. HLB Van Daal & Partners kan zich in die voorstellen vinden, maar “constateert dat met name de voorstellen ten aanzien van ‘oob-vergunningshouders’ op onderdelen door haar als zeer ingrijpend worden ervaren”.

“Voor HLB Van Daal & Partners N.V. is een aantal voorstellen dermate ingrijpend dat partners, bestuur en de raad van toezicht in onderling overleg hebben besloten dat het strikte tijdspad, waarbinnen de voorstellen door haar dienen te worden geïmplementeerd, een zorgvuldig intern proces in de weg staan. Het betreft dan bijvoorbeeld voorstellen die ingrijpen in haar bestaande organisatiestructuur, beoordelings- en beloningsstructuur van externe accountants en controlemedewerkers en invoering van een verdergaande sanctiestructuur.”

“Gezamenlijk is daarom de keuze gemaakt om met ingang van 1 januari 2015 onze controlewerkzaamheden te continueren met een ‘gewone vergunning’ in plaats van de ‘oob-vergunning’. De komende jaren zal HLB Van Daal & Partners N.V. in een haar passend tijdspad de voorstellen uitwerken en implementeren in haar organisatie.”

Als dit proces is afgerond, maakt het kantoor opnieuw de afweging tussen de gewone en de oob-vergunning.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.