Nieuws

Negen grote banken zetten in op blockchain

Negen van de grootste banken ter wereld zijn een partnerschap aangegaan om standaarden te ontwikkelen waarmee blockchain gebruikt kan worden voor financiële services.

Dat maakte de groep banken gisteren bekend. Het gaat om de banken Goldman Sachs, JPMorgan, Credit Suisse, Barclays, RBS, UBS, Commonwealth Bank of Australia, BBVA en State Street. De groep gaat investeren in een start-up genaamd R3CEV, een bedrijf dat bestaat uit een groep trading- en technologie executives.

De banken zijn in blockchain geïnteresseerd vanwege de mogelijkheden om het complexe systeem van interbancaire transacties te versimpelen. Blockchain maakt transacties zonder derde partijen mogelijk: de technologie zorgt ervoor dat dezelfde transactie niet twee keer kan plaatsvinden. Blockchain fungeert als een soort onafhankelijk grootboek, een register waarin alle transacties te volgen zijn. Dat kan de banken potentieel miljarden euro's per jaar opleveren, omdat slim gebruik van de technologie clearing en settlement overbodig maakt.

"We hebben meerdere rondetafelgesprekken gevoerd, om de mogelijke gevolgen van blockchain goed te overwegen, en wat het kan beteken voor het besparen van geld en tijd, en om een beter paradigma in te luiden voor de wereld van Wall Street en financiën", aldus David Rutter, ceo van R3CEV.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.