Nieuws

Britse sterren-accountant krijgt vijf jaar cel

Accountant Denis Christopher Carter Lunn, die meer dan zevenduizend klanten had in de Britse media en entertainmentwereld, is veroordeeld tot vijf jaar cel vanwege belastingontwijking.

Dat meldt AccountingWEB. Lunn runde een firma in Sussex, Christoper Lunn & Co. In 2010 werd hij gearresteerd en aangeklaagd wegens belastingfraude. De Britse overheid ontdekte na onderzoek allerlei overtredingen, zoals het kunstmatig opvoeren van accountancy fees en frauduleus gebruik van handelsverliezen, waarmee Lunn en zijn cliënten belasting ontweken. Het zou in totaal om het wegmoffelen van zes miljoen Britse pond gaan (acht miljoen euro).

Lunn kwam al in 2013 en 2014 voor het gerecht. Hij werd toen op twee punten vrijgesproken en op vier punten kon de jury niet tot een besluit komen. De Britse instanties gingen echter verder met hun onderzoek en op basis van nieuwe bewijzen werd Lunn in december vorig jaar schuldig bevonden aan belastingontwijking. Maandag kreeg Lunn te horen dat hij vijf jaar cel krijgt.

De klanten van Lunn waren niet op de hoogte van de fraude. De overheid bood hen aanvankelijk aan om alsnog de belasting, met rente, te betalen. Lunn was echter overtuigd van zijn onschuld en raadde zijn klanten tijdens de rechtszaken af om met de overheid te schikken. Klanten die dit advies hebben opgevolgd krijgen nu boetes van twintig tot dertig procent van de achterstallige afdrachten.

De zoon van Lunn, Christopher Jonathan Lunn, die ook bij het kantoor van zijn vader werkte maar geen officiële accountant is, werd al in december 2014 veroordeeld tot negen maanden cel en 250 uur taakstraf wegens fraude. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.