Nieuws

Deloitte moet alsnog 76,5 miljoen euro betalen

Deloitte Canada is in hoger beroep in Canada schuldig bevonden aan nalatigheid bij het controleren van de boeken van het theaterbedrijf Livent en moet daarom 118 miljoen Canadese dollar (76,5 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan crediteuren.

Deloitte was de accountant van Livent van 1989 tot 1998. Toen Livent nieuw management kreeg na een overname bleek dat de cijfers van het bedrijf op grote schaal waren gemanipuleerd. Binnen een aantal maanden ging het bedrijf failliet, wat een strop van omgerekend 324 miljoen euro betekende voor investeerders en banken.

De curatoren klaagden Deloitte aan en na vele jaren van rechtszaken en beroepen werd Deloitte in april 2014 schuldig bevonden aan nalatigheid, omdat het de fraude volgens de rechter had moeten opmerken.

Deloitte ging in beroep, maar verloor de zaak. Volgens de rechter is het accountantskantoor schuldig aan alle verliezen die na 1997 werden geleden: 55,2 miljoen euro, wat met rente neerkomt op 76,5 miljoen euro.

De oprichters van het bedrijf, Garth Drabinsky en Myron Gottlieb werden reeds in 2009 veroordeeld wegens fraude en kregen respectievelijk vijf en vier jaar gevangenisstraf. Beiden zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Deloitte zegt de uitspraak nader te bestuderen alvorens eventueel tot verdere stappen over te gaan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.