Nieuws

'Flexibilisering bedreigt kwaliteit accountancy'

Jonge accountants zijn niet opgewassen tegen de verleidingen van de flexibele arbeidsmarkt. Studies worden afgebroken en het onderhoud van de RA-titel wordt verwaarloosd. Volgens Ivo van Lierop van RSG Finance kan de trend van vandaag kwaliteitsproblemen veroorzaken.

Jonge accountants staan bloot aan de financiële verleidingen van de zelfstandige beroepsuitoefening. "Dit baart mij zorgen", zegt Ivo van Lierop van RSG Finance, een intermediair voor financiële professionals. Het bureau heeft ongeveer vijftig zelfstandige RA's aan het werk bij accountantskantoren en in het bedrijfsleven.

Van Lierop trekt aan de bel omdat menig freelance accountant volgens hem onvoldoende bereid of in staat is zijn vak te onderhouden. “Veel accountants geven hun baan eraan en verhuren zichzelf als freelance accountants aan de accountantskantoren voor een uurtarief van 80 euro. Binnen een half jaar hebben ze 80.000 euro verdiend en in een jaar 120.000 euro.

Op zich heb ik daar niets op tegen, want dit is inherent aan een flexibele arbeidsmarkt. Maar wat ik zie is dat menige student de studie opgeeft om freelancer te worden en dus geen titel behaalt. Ook zie ik freelance RA's die verzuimen om hun PE-punten te halen. Op den duur kan dit gedrag de kwaliteit van de hele accountancy schaden."

Als oorzaak van deze ontwikkeling wijst Van Lierop op de grote vraag van accountantskantoren naar extra versterking in het drukke seizoen. "Ze komen letterlijk handen tekort en doen een beroep op freelance accountants. De voorkeur gaat uit naar jonge krachten, die passen in de personele samenstelling. Of ze al zijn afgestudeerd is niet van doorslaggevend belang."

Al eerder wezen bemiddelaars van financieel professionals op de toenemende flexibilisering van de accountancy. Door strengere kwaliteitseisen zijn er meer mensen nodig voor de audits. De twintig grootste kantoren huren volgens Van Lierop honderden freelance accountants in, overwegend RA's of studenten die bezig zijn met hun master accountancy.

Per kantoor worden er tientallen freelancers aangetrokken, afhankelijk van de omvang, met name in de eerste maanden van het jaar, vervolgt Van Lierop. "Maar in de accountancy is de flexibele arbeidsmarkt nog niet volwassen. Jonge accountants stappen daardoor uit de accountantspraktijk om freelancer te worden, zonder dat ze de gevolgen overzien. Hun professionele ontwikkeling staat stil, ze krijgen nauwelijks begeleiding op het gebied van integriteit, ze hebben geen pensioenvoorziening. Hun auto, hun verzekeringen, die moeten ze allemaal zelf financieren. Degenen die hun studie hebben afgebroken, beseffen niet dat ze hun opleidingen op eigen kracht en op eigen kosten moeten afmaken. Zonder die studie blijft de titel van RA buiten hun bereik."

Het gevolg is dat volgens van Lierop dat er onverzekerde freelance accountants actief zijn die hun professie onvoldoende onderhouden. "We proberen daar begeleiding in te bieden, bijvoorbeeld door het gesprek aan te gaan over integer gedrag en het naleven van studieverplichtingen. Maar het onderliggend probleem is groter, dat raakt de hele accountancy."

Nadrukkelijk stelt Van Lierop dat de aantasting van kwaliteit niet het algemene beeld is bij jonge accountants. "De meeste freelancers handelen professioneel. Maar het zijn ook geen incidenten en daarom raken ze toch de accountancy. Dat is voldoende reden om hier als bedrijfstak iets aan te doen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.