Nieuws

NBA publiceert herziene Standaard 3000 en Stramien voor assurance-opdrachten

De NBA publiceert de herziene Standaard 3000 'Assurance-opdrachten anders dan opdrachten tot controle of beoordeling van historische financiële informatie' en het herziene 'Stramien voor assurance-opdrachten' zoals het bestuur die wil opnemen in de NV COS Editie 2017.

Aanpassingen

De herziene Standaard 3000 en het Stramien zijn definitief gemaakt naar aanleiding van de consultatie. De volgende aanpassingen zijn op grond hiervan gemaakt:

  • Het feit dat in uitzonderingsgevallen ook bij twee partijen sprake kan zijn van een assurance-opdracht en dat dan naar de Standaard kan worden verwezen is duidelijker gemaakt.
  • De ingangsdatum is gekoppeld aan de verslaggevingsperiode of het tijdstip van de opdracht.
  • Er zijn diverse tekstuele wijzigingen aangebracht (o.a. ‘toetsen’ gewijzigd in ‘meten of evalueren’ en ‘toetser’ gewijzigd in ‘evalueerder’).

Directe opdrachten

Naar aanleiding van gedaan onderzoek, is geconcludeerd dat het niet mogelijk is om de Standaard eenvoudig geschikt te maken voor directe opdrachten. Komend jaar wordt daarom gezocht naar naar een oplossing voor directe opdrachten. Het is mogelijk dat de Standaard hiervoor in 2016 wordt aangepast of dat een handreiking over dit onderwerp wordt geschreven. Voor attest-opdrachten brengt de NBA de Standaard nu al uit. Partijen hebben dan de gelegenheid om zich voor te bereiden.

Ingangsdatum

Standaard 3000 is van toepassing op assurance-rapporten waar het tijdstip of het einde van de periode waarop de opdracht betrekking heeft, ligt op of na 15 december 2016.

Opname in NV COS

Standaard 3000 zal in de NV COS versie 2017 worden opgenomen.

Stramien

Het Stramien maakt geen onderdeel uit van de NV COS, maar zal apart in de HRA versie 2017 worden opgenomen.

» Download Standaard 3000 Assurance-opdrachten anders dan opdrachten tot controle of beoordeling van historische financiële informatie
» Download Wijzigingen in andere Standaarden naar aanleiding van herziene Standaard 3000
» Download Stramien voor Assurance-opdrachten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.