Nieuws

Tevredenheid Britse beleggers over uitgebreide controleverklaring

Britse beleggers prijzen de informatiewaarde van de uitgebreide controleverklaring, zo blijkt uit een onderzoek van de Financial Reporting Council (FRC). Toch zijn er ook nog enkele verbeterpunten.

Beleggers zien de nieuwe controleverklaring in het bijzonder bij kleinere beursfondsen als welkome informatiebron. Over die bedrijven is vaak minder onafhankelijke informatie voorhanden.

Goed gestructureerde controleverklaringen, waarbij vaak op een innovatieve manier gebruik wordt gemaakt van grafieken, diagrammen en kleur, worden het best gewaardeerd.

Ook constateert de toezichthouder dat accountants steeds minder algemeenheden in hun controleverklaring opnemen, waardoor de relevantie van de verklaringen toeneemt. De beschrijving van de reikwijdte van de controle en de materialiteit wordt steeds beter.

Beleggers zien daarnaast ook nog enkele verbeterpunten, zoals meer inzicht in het oordeel van de accountant over de kwaliteit van interne beheersingsmaatregelen en explicietere informatie over de beoordeling van schattingen.

'Overall, investors prefer greater transparency about assumptions made by management and the benchmarks used by auditors in making key judgements. The FRC recognises that this has to be balanced against the potentially competing demands for auditor’s reports to demonstrate clarity and conciseness, as well as preserving the importance of reading an overall true and fair opinion', aldus de toezichthouder.

De FRC noemt het daarnaast 'teleurstellend’ dat controleverklaringen over het algemeen weinig informatie bevatten over veranderingen in de controleaanpak en wijzigingen in de gehanteerde materialiteitsgrenzen. 'Auditor’s reports therefore generally lack a dynamic analysis of changes over time.'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.