Nieuws

Governance NBA: uitkomsten dialoogsessies Zwolle en Den Bosch

Het NBA-bestuur organiseerde in september drie regiobijeenkomsten om het aangepaste governancemodel van de beroepsorganisatie te bespreken. Net als eerder in Amsterdam waren bij de sessies in Zwolle en Den Bosch vooral de nieuwe ledenraad en het kleinere bestuur onderwerp van gesprek.

Tijdens de eerdere bijeenkomst in Amsterdam ging het veel over de samenstelling van de ledenraad en de positie daarvan ten opzichte van de bestaande ledengroepen. Ook in Zwolle (14 september) en Den Bosch (21 september) werden daarover de nodige vragen gesteld aan het NBA-bestuur. Wie doet wat en waar worden straks de besluiten genomen, wilden de leden weten.

Ledenraad en ledengroepen

Ledengroepen kijken bij hun advisering aan het bestuur vooral naar de belangen van de eigen ledengroepleden, benadrukte het bestuur. De ledenraad focust meer op het gemeenschappelijk belang van álle leden. Het is bij uitstek het platform waar een beroepsbrede discussie kan plaatsvinden. Als voorbeeld werd de eerdere discussie over '4410' genoemd: zo'n discussie kan prima worden gevoerd in de Ledenraad. Op basis van alle standpunten en het advies van de ledenraad neemt het bestuur uiteindelijk een besluit.

Ook de vertegenwoordiging vanuit de ledengroepen in de ledenraad was weer onderwerp van discussie. Moeten in de ledenraad ook leden uit de ledengroepbesturen zitten? Of gaat de slagkracht van de ledenraad er dan juist op achteruit, omdat er twee geledingen ontstaan: ledengroep-representanten en overigen.

Bestuur

Een kleiner bestuur van mogelijk zeven leden, waaronder ook enkele niet-accountants: in Zwolle werd dat voorstel met instemming ontvangen. In Den Bosch werd wat kritischer gereageerd. Wat voegen niet-accountants eigenlijk toe in zo’n bestuur? En moet het beroep zich op die manier nog steeds verdedigen naar de samenleving, wat lossen we hiermee op? Ook de portefeuilleverdeling was onderwerp van gesprek: is dat wel handig binnen een klein bestuur?

Maatschappelijk forum

In de plannen van de NBA krijgt het maatschappelijk verkeer een adviserende stem via het maatschappelijk forum. In hoeverre zijn de adviezen van dat forum straks vrijblijvend, willen de leden weten. In Zwolle gaat men nog een stap verder: maak er een toezichthoudend orgaan van, in plaats van een adviesorgaan.

Wat het bestuur betreft is zo’n externe Raad van Commissarissen niet aan de orde: de NBA is een publiekrechtelijke beroepsorganisatie, waarin de ALV als hoogste orgaan toezicht houdt op het bestuur. Het bestuur houdt toezicht op de uitvoering van het beleid door het bureau van de NBA.

Daarmee zijn het de individuele leden die uiteindelijk de besluiten nemen. De ALV neemt in haar besluitvorming ook de adviezen van de Ledenraad mee.

Elektronisch stemmen

De betrokkenheid van de leden is beperkt; dat blijkt bijvoorbeeld uit een geringe opkomst bij ledenvergaderingen. Elektronisch stemmen kan helpen om die betrokkenheid te verbeteren. Daarvoor is een wetswijziging nodig, benadrukt het bestuur. Met het ministerie van Financiën wordt momenteel overleg gevoerd over een voorlopige 'gedoogconstructie', zodat hiermee eerder een begin kan worden gemaakt.

Daarnaast komen er vragen over de gevolgen van de governance voor de inrichting van het NBA-bureau en het commissiewerk. Het mandaat van de commissies verandert niet, aldus het bestuur. De ondersteuning vanuit het bureau zal wel aanpassing behoeven, als over de governancestructuur eenmaal besloten is.

Het NBA-bestuur besluit op 11 oktober 2016 over finale voorstellen voor de governance van de beroepsorganisatie. Ook wordt dan besloten over een mogelijke extra ledenvergadering, waarin de voorstellen moeten worden vastgesteld.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.