Nieuws

Verkoop 'tweedehands' leaseauto’s stimuleert occasionmarkt

De verkoop van tweedehands auto's groeit in Nederland, mede dankzij veranderde bijtellingsregels. Dat meldt brancheorganisatie Bovag. Door die zelfde bijtellingsregels lopen de nieuwverkopen juist flink achter ten opzichte van een jaar terug.

Autobedrijven en leasemaatschappijen hebben eind 2015 massaal nieuwe diesels en stekkerauto's op kenteken laten zetten, om nog te profiteren van gunstige bijtellingsregels. Deze auto's zijn vastgehouden  om ze dit jaar als gebruikte auto aan de man te brengen. Bij zakelijke rijders zijn deze auto’s met bouwjaar 2015 nu erg gewild. Voor hen geldt dan nog de oude, lagere fiscale bijtelling voor privégebruik, tot vijf jaar na de eerste kentekenregistratie.

De vraag naar nieuwe exemplaren van deze modellen is tegelijk ingezakt; in september werden ruim vier procent minder auto’s op kenteken gezet dan in dezelfde maand vorig jaar.

Plug-in hybrides

Vooral de enorme verkoopplus van zogeheten plug-in hybrides op de occasionmarkt is opvallend, aldus Bovag. Tot en met september zijn er bijna elfduizend van deze modellen verkocht als tweedehands, een ruime verviervoudiging vergeleken met een jaar terug. De Mitsubishi Outlander PHEV was hierbij het meest in trek (aandeel 23,5 procent), gevolgd door de Volkswagen Golf GTE, Volvo V60 Twin Engine, Volkswagen Passat GTE en Mercedes-Benz C350e.

Volgens de Bovag zijn in 2016 tot nu toe bijna anderhalf miljoen occasions van eigenaar verwisseld, ruim vijf procent meer dan vorig jaar rond deze tijd. Vooral merkdealers profiteerden, zij verkochten ruim negen procent meer occasions in de eerste negen maanden van dit jaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.