Nieuws

'Werkdruk fiscalisten neemt toe'

Steeds meer fiscalisten vinden dat hun werkdruk toeneemt, dat de balans tussen werk en privé verstoord raakt en dat er onvoldoende budget is om doelen te bereiken.

Dat zijn enkele conclusies uit het onderzoek 'Werken in de fiscaliteit' van Sdu en Berenschot onder 334 respondenten. Uit het onderzoek bleek vorig jaar dat 28 procent van de respondenten vond dat de werkdruk moest verminderen, dit jaar vindt 39 procent dat. Ook zegt 61 procent regelmatig en onbetaald meer uren te draaien dan overeengekomen.

Wel zegt 32 procent van de respondenten te verwachten dat de markt verder aantrekt, wat 4 procent meer is dan vorig jaar. Daarentegen denkt ook 36 procent dat de markt diffuser gaat worden, doordat de maatschappelijke complexiteit toeneemt en er daardoor meer behoefte aan gespecialiseerde fiscalisten ontstaat. Er lijkt verder niet heel veel zorgen over automatisering te zijn: slechts 11 procent ziet onder meer door automatisering een verslechtering van de markt in de toekomst.

De populairste werkgever is, ondanks de riante vertrekregelingen, nog altijd de Belastingdienst. Op de tweede plaats staat de rechterlijke macht en op plek drie staat EY, de enige van de big four die in de top vijf voorkomt. BDO staat op de vijfde plek.

Ondanks de werkdruk is het merendeel van de fiscalisten niet van plan van baan te wisselen: elk jaar zoekt zo'n 16 procent van de fiscalisten naar ander werk, en daarvan zoekt 83 procent naar werk binnen de huidige sector.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.