Nieuws

Benchmarkonderzoek: het gaat beter in accountancy

De accountancy profiteert na jaren van krimp weer van de groeiende Nederlandse economie. De meerderheid van de accountantskantoren is in 2015 gegroeid in omzet. De verschillen tussen administratiekantoren en mkb-accountantskantoren worden ondertussen steeds kleiner.

Dat blijkt uit de vijftiende editie van het 'Rapport Benchmark Accountancy; Salaris- en kantoorontwikkelingen 2016-2017', het jaarlijks onderzoek van Novak, Full Finance en Auxilium naar ontwikkelingen in de accountancymarkt.

Na zes jaar van omzetdaling (totaal zeven procent) en personeelsinkrimping (totaal 16 procent) werd in 2015 de bodem bereikt. De big four groeien weer in omzet en fte's. De overige kantoren in de top dertig geven een diffuser beeld te zien, maar een meerderheid van de kantoren groeide in 2015. Het aantal kantoren dat verlies maakt is gedaald.

Omzetverdeling stabiel

De omzetverdeling van accountantskantoren blijkt in de afgelopen tien jaar nauwelijks veranderd te zijn. Samenstelwerk is nog steeds het belangrijkste (40 procent in 2015, 38 procent in 2005), gevolgd door administratie (2015: 20 procent, 2005: 21 procent). Het gemiddelde aandeel aan assurancewerk is bescheiden (2015: 3 procent, 2005: 4 procent). Een verschuiving naar advieswerk is ook nog niet zichtbaar (overig advies in 2015: 11 procent, 2005: 10 procent).

Tussen grote en kleine accountantskantoren bestaan wel grote verschillen, vooral qua adviesomzet. De grote kantoren hebben de wind meer in de zeilen. Ook wordt duidelijk dat administratiekantoren de aansluiting bij de accountantskantoren gevonden hebben: de verschillen worden steeds kleiner. Online dienstverlening neemt steeds verder toe.

Minder vergunninghouders

In de afgelopen jaren is het aantal Wta-vergunninghoudende kantoren van circa 490 (eind 2007) teruggelopen tot 342 (stand per 31 oktober 2016). De samenstellers van de benchmark verwachten ook voor 2017 een teruggang van het aantal vergunninghoudende kantoren en op termijn een teruggang naar circa tweehonderd vergunninghouders.

In de controlepraktijk is sprake van steeds sterkere personeelskrapte. Dit capaciteitstekort wordt onder andere zichtbaar door het terugtrekken van enkele grote kantoren als controleur van kleinere gemeentes. Volgens het rapport zal het tekort aan controlepersoneel ook de komende jaren een knelpunt blijven. "De instroom in de opleidingen is nog te mager, het imago van de branche is nog niet hersteld en de opleiding nieuwe stijl tot AA geeft geen controlebevoegdheid meer voor wettelijke controles. In de praktijk zien we ook steeds meer dat vrijwillige controles bij Wta-kantoren terecht komen."

Onderzoek

Het benchmarkonderzoek werd tussen juli 2015 en oktober 2016 uitgevoerd door Full Finance Consultants.  121 kantoren retourneerden een enquêteformulier. De respondenten zijn accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren tot circa 175 medewerkers. Deelnemende administratiekantoren telden gemiddeld 9,1 fte's, het gemiddelde kleinere accountantskantoor 7,8 fte's en het grotere kantoor 43,3 fte's. Het rapport is uitgegeven in samenwerking met ABN Amro.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.