Nieuws

ABN Amro moet 7 ton swapschade vergoeden

ABN Amro moet van de Amsterdamse rechtbank meer dan zeven ton aan het Noordwijkse bedrijf Eurobox Selfstorage Finance vergoeden.

Volgens de rechter heeft ABN Amro de zorgplicht geschonden door de ondernemer een niet passend geldproduct te verkopen. "Als de Bank haar zorgplicht had nageleefd, had zij Eurobox geen renteswap geadviseerd omdat dit geen passend product was", aldus de rechtbank.

Volgens de rechtbank had de bank niet alleen af mogen gaan op gegevens die de controller van Eurobox had verstrekt. Daarbij blijkt uit de correspondentie dat de bank en de controller een andere visie hebben op hoe de renteswap werkt. Dat had de bank moeten zien, zegt de rechtbank: "De Bank had hier dus moeten inzien dat Eurobox en de Bank iets anders voor ogen hadden. Reeds hierom moet de conclusie zijn dat de Bank het geadviseerde product onvoldoende heeft afgestemd op de wensen van Eurobox en dat de renteswap aldus niet een passend product was voor Eurobox."

ABN Amro kreeg eind vorig jaar ook al een tik op de vingers vanwege het slecht voorlichten van haar klanten. Een door de bank verstrekte renteswap werd toen door het gerechtshof in Amsterdam vernietigd, omdat de vastgoedondernemer in kwestie het complexe financiële product nooit afgenomen zou hebben als die de precieze voorwaarden hiervan had begrepen. 

Renteswaps, ook wel rentederivaten genoemd, zijn beleggingsproducten die bij het afsluiten van een lening vaak gebruikt worden om de risico's van een stijging van de rente af te dekken. Sinds 2007 hebben banken aan duizenden ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf rentederivaten verkocht. In veel gevallen bleek onduidelijk welke soort dienstverlening de klant van de bank kreeg, bleken de afgesloten producten niet geschikt zijn voor de klant of was er onjuiste of onvoldoende informatie verstrekt. Veel klanten leden daardoor schade of hadden achteraf gezien een andere beslissing kunnen nemen.

Momenteel moeten de banken alle rentederivaten-dossiers herbeoordelen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De herbeoordeling van de dossiers liep ook tegen problemen aan; in december kondigde de AFM aan dat een flink deel van de herbeoordelingen niet goed is gegaan en opnieuw moet worden gedaan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.