Nieuws

Dijsselbloem: 'Accountants, denk na over cijfers die relevant zijn'

Accountants zouden volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën een belangrijke rol moeten spelen in het nadenken over de vraag hoe verplichte rapportages kunnen aansluiten bij het langetermijnperspectief van bedrijven.

In de huidige financiële rapportages gaat vaak veel aandacht uit naar de omzet en de winst in het afgelopen kwartaal ten opzichte van het kwartaal daarvoor, schrijft Dijsselbloem vandaag in het Financieele Dagblad. In dat verband riep hij bedrijven al eerder op te stoppen met publiceren van kwartaalcijfers.

"In dit 'cijferseizoen' zien we dat er vaak maar weinig aandacht is voor de lange termijn, terwijl iedere economie erbij gebaat is als bedrijven zich bij hun investeringsbeslissingen juist op die lange termijn focussen", aldus de minister in het FD. "Het gaat in de verslaggeving zelden over de vraag wat het toekomstperspectief is voor een bedrijf. Of over de vraag hoe wordt omgegaan met de concurrentie en innovatie."

Iedere economie is erbij gebaat dat activiteiten met een langetermijnblik worden ondernomen. Volgens de minister heeft Nederland daarin een extra bijzondere rol. "De grote pensioenfondsen met een beleggingshorizon van wel zestig jaar hebben belang bij bedrijven die op de lange termijn waarde creëren."

De "professionele accountancysector" die Nederland heeft zou volgens Dijsselbloem een belangrijke rol kunnen spelen bij die aanpassing van die nieuwe stap in de verslaggeving. Hij verwijst daarbij ook expliciet naar de huidige veranderingen in de sector.

"Na enkele schandalen in de afgelopen jaren, is de sector nu bezig met kwaliteitsverbetering. Accountants zouden als geen ander een rol kunnen spelen in het nadenken over de vraag hoe verplichte rapportages geplaatst kunnen worden in het langetermijnperspectief van een bedrijf. Het gaat immers niet alleen om betrouwbare cijfers, maar ook om relevante cijfers. Ik moedig de accountants dan ook aan om in hun brede traject van kwaliteitsverbetering mee te denken over de vraag wat de relevante graadmeters kunnen zijn voor bedrijven."

» Lees de reactie van Marcel Pheijffer op het betoog van Dijsselbloem

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.