Nieuws

Monitoringcommissie corporate governance tegen verbod kwartaalrapportages

De Monitoring Commissie Corporate Governance Code is tegen het door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gewenste ontraden van kwartaalrapportsages.

Dat blijkt uit een vandaag door de Commissie gepubliceerd Consultatiedocument met voorstellen voor een herziening van die Nederlandse code.

De voorstellen voor herziening zijn samen te vatten in zeven thema’s:

  • meer focus op lange termijn waardecreatie;
  • verstevigen van risicomanagement;
  • nieuwe accenten in effectief bestuur en toezicht;
  • introductie van cultuur als expliciet onderdeel van corporate governance;
  • beloningen: opgeschoond en vereenvoudigd;
  • relatie met aandeelhouders; en
  • verduidelijking van eisen aan de kwaliteit van de uitleg.

Onder het eerste thema laat de commissie weten niets te zien in het ontraden van kwartaalrapportages. Minister Dijsselbloem stuurde op 27 januari 2016 een brief aan voorzitter Jaap van Manen van de monitoringcommissie Corporate Governance Code en aan VNO-NCW over de vrijwillige openbaarmaking van tussentijdse verklaringen. Volgens de minister werken die rapportages het risico van nadruk op korte termijn in de hand en hij zou er eigenlijk vanaf willen. Hij verzoekt daarom zowel de monitoringcommissie als VNO-NCW om aandacht te besteden aan de 'ongewenste effecten' verbonden aan het vrijwillig openbaar maken van tussentijdse verklaringen.

Volgens de Commissie Corporate Governance Code staan kortetermijnactiviteiten echter in dienst van lange termijn waardecreatie. Nut en noodzaak van publicatie van kwartaalrapportages zijn volgens de Commissie afhankelijk van de specifieke activiteiten en de markt waarin een onderneming opereert. “Het geheel ontraden van vrijwillige publicatie van kwartaalrapportages gaat naar de mening van de Commissie dan ook te ver.”

De consultatieperiode voor de huidige voorstellen van de commissie duurt van 11 februari tot en met 6 april 2016. De Commissie wil dit jaar nog een aan gepaste Code vast te stellen en aan het kabinet te zenden met het verzoek om de aangepaste Code wettelijk te verankeren.  De Code zou dan in werking kunnen treden vanaf boekjaar 2017.

Ook publiceert de Commissie vandaag het rapport Monitoring boekjaar 2014.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.