Nieuws

GBNED: 'NOAB en RB verder dan NBA met e-factureren'

Een kleine rondgang langs beroepsorganisaties leert dat de NBA nog achterloopt wat betreft elektronisch factureren.

Dat zegt onderzoeksbureau GBNED. "Zeker voor accountants- en administratiekantoren zal elektronisch factureren op basis van Universal Business Language (UBL) zorgen voor verdergaande efficiency in ondersteuning van hun klanten. Het ligt dan ook voor de hand dat beroeps- en branche organisaties in deze sector het goede voorbeeld geven", aldus GBNED.

Het bureau is daarom nagegaan in hoeverre de Nederlandse Beroepsorganisatie Accountants (NBA), de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) en het Register Belastingadviseurs (RB) al elektronische facturen in UBL doen toekomen aan hun leden.

NOAB en RB

De NOAB heeft de handschoen het eerst opgepakt en stuurt al sinds enkele jaren elektronische facturen in UBL aan haar leden. Het RB is ook goed op weg en stuurt sinds 2015 elektronische facturen in UBL aan zijn leden, waarbij nog wel een verbeterslag valt te maken als het gaat om de inhoud van de facturen. Dit wordt echter opgelost als zij na de volgende release van het softwarepakket gaan werken met versie 2.1 in plaats van versie 2.0 (van UBL).

PDF

De NBA stuurt nog facturen in PDF-formaat aan haar leden en laat in een reactie aan GBNED weten bezig te zijn met de invoering: "Aan de inkoopzijde implementeren wij dit jaar een OCR-toepassing voor inkomende facturen. Daarbij is tevens de mogelijkheid facturen in UBL-formaat te ontvangen. Wat betreft de uitgaande facturen in UBL-formaat, zoals de prolongatie van de contributie, staat dit bij implementatie van de volgende release van het ERP-pakket op de planning."  Een exacte datum waarop de NBA-leden een factuur in UBL kunnen ontvangen van hun beroepsorganisatie wordt niet gegeven.

Defacto standaard

Dat elektronisch factureren aan een heuse opmars bezig is sinds UBL zich als 'defacto standaard' heeft aangediend een paar jaar geleden zal niemand ontgaan zijn, zegt GBNED. In hoog tempo hebben inmiddels tientallen leveranciers van boekhoud- en aanverwante software hun toepassingen geschikt gemaakt voor elektronisch factureren op basis van UBL.

GBNED wijst voor dit laatste ook naar de lijst van actieve deelnemers aan de UBL Ketentest. Het gaat hierbij om zowel uitgaande facturen als inkomende factuurverwerking. Dat UBL (versie 2.1) officieel aangenomen is  als internationale ISO/IEC standaard (ISO/IEC 19845:2015) geeft volgens GBNED blijk van het feit dat sprake is van een internationaal geaccepteerde standaard.

GBNED wil binnenkort ook Auxilium adviesgroep, Extendum, Fiscount, Novak en SRA vragen naar de status van elektronisch factureren aan hun leden c.q. deelnemers. "En we zullen dan ook de grote accountantskantoren eens aan de tand voelen als het gaat om echt elektronisch factureren. Want op basis van reacties op de UBL Ketentest valt te concluderen dat juist de kleinere kantoren voorop lopen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.