Nieuws

'81 procent Nederlanders wil staatsbank'

Ruim acht op de tien Nederlanders willen dat er een staatsbank komt.

Dat meldt het consumentenprogramma Radar, op basis van een onderzoek onder bijna 60.000 mensen. In totaal 81 procent beantwoordde de vraag of Nederland een staatsbank nodig heeft met een ja en 96 procent van de ja-stemmers vindt dat die bank een nutsfunctie moet hebben: het maatschappelijk belang moet boven het maken van winst worden gesteld en de bank moet zich vooral richten op simpele financiële producten.

Van de ja-stemmers vindt 88 procent dat een staatsbank geen risicovolle activiteiten mag ondernemen, zoals het handelen op kapitaalmarkten, in valuta's, aandelen en obligaties. 86 procent vindt dat de bank wel leningen mag verstrekken, zoals hypotheken, leningen voor zelfstandigen en het mkb, maar geen grote investeringsprojecten.

70 procent is voor een volledige spaardersgarantie, bijna 25 procent is voor een spaardersgarantie met een limiet, en 6 procent vindt dat dezelfde regels moeten gelden als voor een 'gewone' bank.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.